czy naprawde do jest aż tak gigantyczna różnica w cenie żeby warto bylo poswiacać kilka godzin na przewinięcie drutu ze szpuli na pałeczki? to sie nawet inaczej topi, inaczej podaje w ogole bez sensu. kup tube esaba będzie Ci sie znacznie lepiej pracowało... używam często drutu z migomatu ale tylko dlatego że niemoge dostać 0,8 w prętach i naprawde znacznie fajniej spawa sie tymi do tiga. mają one nawet inny skład jabys niewiedzial.spawacz21 pisze:Spawam tylko w wdomu tigiem, tylko nie wiem czy warto bardziej kupic drut tysweld czy gold?
Drut TIG TANIE ROZWIĄZANIE!!
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
141 T BW 1.1 S t5.0 D60.3 H-L045 ss nb
141 T BW 8.1 S t1.2 D38.0 H-LO45 ss nb
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
różnica teoretycznie niewielka ale jakoś inaczej to wychodzi. pozatym przekrój druta jest inny a to też ma znaczenie... inaczej sie topispawacz21 pisze:Jak dla mnie bez różnicy. Robie 10 drutów w 20 mitut, czyli 30 na godzinę. Wiem, że różnią się składemchemicznym, ale czy to aż taka różnica wielka?
nauczysz sie na takim to Ci przyjdzie coś pospawać "poprawnie" jakąs odpowiedzialną konstukcje z użyciem normalnego drutu to możesz mieć małe problemy ale jak wolisz.
141 T BW 1.1 S t5.0 D60.3 H-L045 ss nb
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Też się zgodzę, są np. opinie, że spawy po elektrodzie są mocniejsze od MIGowskich, nie dziwi mnie to o tyle, że drut od miga musi dać się bez problemu nawinąć a potem odwijać ze szpuli, więc prawdopodobnie składy elektrody i drutu mig są różne, takie same różnice mogą być między tigiem (pręty) i migiem (szpula), po co więc kombinować ? Naprawdę taka różnica w cenie ? Skąd ona się bierze skoro w mig trzeba doliczyć szpulę i nawinięcie na nią ? A może lepiej poszukać dobrego dostawcy drutu do tiga ? Kiedy pilnie potrzebowałem drutu 0.6-0.8 do małego, nie wysilonego spawu, to hefnąłem tigiem zwykłym drutem do skręcania zbrojeniówkinumerek pisze:tak sobie myślę że z braku laku to można i skręcać ale jeśli spawamy poważnie tigiem to uważam że raczej powinno się dobierać drut do materiału
spawałem drutem od miga - bo mi zbrakło i powiem że to porażka
jak dojechał wlaściwy drut do tiga praca kilka razy szybsza i bardziej komfortowa
można by rzec że wlaściwym drutem to jakby "lutowanie" wystarczy zbliżyć się do jeziorka a już drut się ładnie topi i wlewa w jeziorko
a drutem z miga ... trza podawać centralnie pod języczek aby się wytopił to skutkuje chwilową zmianą temp i jeziorko już trzeba tworzyć od nowa

Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ? 

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
są jednak pewne róznice
wypadało by pamietac jednak, że skład drutów litych to metod TIG i MAG różnia sie trochu
gdyż
w metodzie TIG praktycznie nie wypalaja się składniki stopiwa
w metodzie MAG sie składniki stopiwa - stąd podniesiona zawartość Mn by chronić węgiel przed wypalaniem
drut do metody MAG stosowany do metody TIG moze wytwarzać pory przys spawaniu (drut do TIG jest czystszy)
pozdro
gdyż
w metodzie TIG praktycznie nie wypalaja się składniki stopiwa
w metodzie MAG sie składniki stopiwa - stąd podniesiona zawartość Mn by chronić węgiel przed wypalaniem
drut do metody MAG stosowany do metody TIG moze wytwarzać pory przys spawaniu (drut do TIG jest czystszy)
pozdro