Jak pospawać stal sprężynową
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Obawiam się,że wcale nie jest lepiej pracować gotową elektrodą.Podgrzewasz taśmę-a ta nim osiągnie odpowiednią temperaturę by stopił się topnik zawarty w elektrodzie już jest utleniona.I szlag Cię trafia bo nie idzie polutować...Jeśli poddasz wcześniej topnik-boraks lub gotową lutówkę ta osłania podgrzewane końce taśmy.I jesteś zadowolony bo polutowałeś...Elektroda z otuliną do trochę większych i grubszych elementów jest...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
No tak ale tu mówimy o elemencie który jest już na straty spisany a jeszcze coś można wycisnąć. Dla małych zakładzików ta metoda jest ok , więksi oczywiście mogą sobie pozwolić na więcejLeoo pisze:Taki element trzeba odpuścić miejscowo przed spawaniem, podobnie jak i po. Jeśli dysponujesz zużytą taśmą, to poćwicz na niej. Lutowanie jest dobre do kolczyków, okularów itp. a nie do elementu, który musi wytrzymać tak duże obciążenie liniowe.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
U nas takie pekniete ale na nie urwane leczyli TIG-iem , ale pewnie jesli by zrobic jakis przyzad do ustalenia pozycji koncowek urwane tez by szlo .
Moj chomik
http://chomikuj.pl/skotisobek
http://chomikuj.pl/skotisobek
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
jaka mi pękła pila to porostu ja pospawałem migiem, z wytrzymałością spawu nie ma problemu nie pękał w tym miejscu,
ważne jest aby dobrze ustawic obydwa konce, bo jak bedize chociaż trochę krzywo to pila potem skacze podczas ciecia, tak samo trzeba bardzo sie pilnować zeby nie wjechać spoina na zęby bo jak przetopi zeby to rowniez potem skacze podczas ciecia.
miałem kilka prób spawania i właśnie jedyne niewodzenia byly to z tym ze byla zle zamocowana do spawania i troszkę krzywo wyszło
ważne jest aby dobrze ustawic obydwa konce, bo jak bedize chociaż trochę krzywo to pila potem skacze podczas ciecia, tak samo trzeba bardzo sie pilnować zeby nie wjechać spoina na zęby bo jak przetopi zeby to rowniez potem skacze podczas ciecia.
miałem kilka prób spawania i właśnie jedyne niewodzenia byly to z tym ze byla zle zamocowana do spawania i troszkę krzywo wyszło