Uchwyt szczekowy do tokari edgecam
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Uchwyt szczekowy do tokari edgecam
Witam, kolegów inżynierów.
Mam problem z wykonaniem kilku operacji w EdgeCam 2009.
Nie wiem czy spowodowane jest to moim brakiem wiedzy (najprawdopodobniej) czy przestarzałą wersją programu.
Czy możliwe jest wykonanie rowków takich jak na rysunku "rowki"? Bez zmiany położenia półfabrykatu na uchwycie?
Jeśli tak to jak? Jeśli ktoś jest w stanie to wykonać w nowszej wersji EdgeCama jestem w stanie sie dostosować.
Drugorzędnym problemem jest wykonanie fazek takich jak na rysunku "fazki".
Wykonałam fazki na szczytowym licu szczęk ale gdy próbuję powtórzyć operacje na niższych zachaczam narzędziem w materiał dokładnie tak jak przy frezowania rowków.
Wspomniane rysunki w rarze rysunki.
Znajdzie się ktoś kto pomoże koleżance ; - ).
Pozdrawiam,
Ania
Mam problem z wykonaniem kilku operacji w EdgeCam 2009.
Nie wiem czy spowodowane jest to moim brakiem wiedzy (najprawdopodobniej) czy przestarzałą wersją programu.
Czy możliwe jest wykonanie rowków takich jak na rysunku "rowki"? Bez zmiany położenia półfabrykatu na uchwycie?
Jeśli tak to jak? Jeśli ktoś jest w stanie to wykonać w nowszej wersji EdgeCama jestem w stanie sie dostosować.
Wykonałam fazki na szczytowym licu szczęk ale gdy próbuję powtórzyć operacje na niższych zachaczam narzędziem w materiał dokładnie tak jak przy frezowania rowków.
Wspomniane rysunki w rarze rysunki.
Znajdzie się ktoś kto pomoże koleżance ; - ).
Pozdrawiam,
Ania
- Załączniki
-
- rowki.rar
- (173.52 KiB) Pobrany 179 razy
Ostatnio zmieniony 28 lip 2014, 21:20 przez jetong, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Re: Uchwyt szczekowy do tokari edgecam
Brak możliwości wykonania rowków, konieczne obr. o kąt 45 st i frezowanie frezem krążkowymjetong pisze: Czy możliwe jest wykonanie rowków takich jak na rysunku "rowki"? Bez zmiany położenia półfabrykatu na uchwycie?
Detal jest nietechnologiczny dojechanie frezem stożkowym fazek do ścianek
w prosty sposób niemożliwe.
Potrzebne wielokrotne przymocowania.
Zamiast cyklu Płaskie regiony lepiej użyć Planowania
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Dziekuję, z fachową poradę.
Chciałem obrobić detal w 2 przejściach. A rowki zrobić frezem w ksztalcie litery T. Potwierdził Pan moje obawy, że nie da się tego zrobić. Ale może ktoś ma inne zdanie? Czy aby na pewno nie dałoby się tego wykonać jakoś tak:

Zastanawia mnie jedynie czemu mówi Pan o obrocie o 45 stopni a nie o 90?
Pozdrawiam
Chciałem obrobić detal w 2 przejściach. A rowki zrobić frezem w ksztalcie litery T. Potwierdził Pan moje obawy, że nie da się tego zrobić. Ale może ktoś ma inne zdanie? Czy aby na pewno nie dałoby się tego wykonać jakoś tak:

Pozdrawiam
-
szczęka twarda
1. frezem walcowym w oprawce oprawce zwiększającej wysięgjetong pisze:Dziekuję, z fachową poradę.
Chciałem obrobić detal w 2 przejściach. A rowki zrobić frezem w ksztalcie litery T.
Pozdrawiam
2. albo frezem krążkowym , razem z szkicem podkładki ustawiającej detal w imadle
Zastrzeżenie: rozmawiamy o produkcji jednostkowej a nie o technologi produkcji seryjnej.
- Załączniki
-
- Szcz_twarda.zip
- Szkice obu mocowań:
- (19.41 KiB) Pobrany 140 razy
-
Miałem dziś na maszynach długie przejścia, więc niech będzie...jetong pisze:Mam wyobrażenie jak powinno być to zrobione. Problem w tym, że nie umiem ustawić tego w programie dlatego szukam pomocy na forum.
Jest bez fazek i definicji kształtu frezu do rowków
Ostatnio zmieniony 30 lip 2014, 20:06 przez irbal, łącznie zmieniany 13 razy.