Problem z następnym ustawiniem
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Problem z następnym ustawiniem
Witam,
Zrobiłem model wrzuciłem go do Edgecama zaplanowałem obróbkę, zrobiłem pierwsze ustawienie i dalej robią się schody.Po skończonym pierwszym ustawieniu zaktualizowałem półfabrykat. Jak zacząć nową sekwencje zaktualizowanym półfabrykatem inna maszyną i innym mocowaniem ?
Może to super proste pytanie ale dopiera zaczynam przygodę z edgecamem.
Zrobiłem model wrzuciłem go do Edgecama zaplanowałem obróbkę, zrobiłem pierwsze ustawienie i dalej robią się schody.Po skończonym pierwszym ustawieniu zaktualizowałem półfabrykat. Jak zacząć nową sekwencje zaktualizowanym półfabrykatem inna maszyną i innym mocowaniem ?
Może to super proste pytanie ale dopiera zaczynam przygodę z edgecamem.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Nie za bardzo jasno opisałeś problem. Z tego co zrozumiałem zrobiłeś jakąś część obróbki i teraz chcesz zacząć nową na innej maszyny ale zeby połfabrykatem był detal otrzymany w poprzedniej obróbce tak?
Jeśli tak to w poprzedniej obróbce robisz symulacje, czekasz az obrobi cały detal i wynik zapisujesz jako STL (save STL) - wybierasz jaka tam mam być dokładnośc itp i zapisz.
Następnie wczytujesz kolejną bryłe, czy co tam potrzebujesz do tego półfabrykatu, z menu -> Plik -> Wstaw -> STL wybierasz to co zapisałeś wcześniej i po odpowiednim ustawieniu wskazujesz tego STLa jako półfabrykat.
Jeśli tak to w poprzedniej obróbce robisz symulacje, czekasz az obrobi cały detal i wynik zapisujesz jako STL (save STL) - wybierasz jaka tam mam być dokładnośc itp i zapisz.
Następnie wczytujesz kolejną bryłe, czy co tam potrzebujesz do tego półfabrykatu, z menu -> Plik -> Wstaw -> STL wybierasz to co zapisałeś wcześniej i po odpowiednim ustawieniu wskazujesz tego STLa jako półfabrykat.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 6
Pozwólcie, że dołożę moje pytanie związane z tematem. Otórz kiedy obrabiam dany przedmiot w dwóch zamocowaniach, właśnie w ten sposób uzyskuję półfabrykat do drugiego zamocowania. Kłopot w tym, że przy drugiej obróbce EdgeCam nie widzi półfabrykatu i traktuje go jako kostkę generując ścieżki tam, gdzie materiału już nie ma. Został wybrany w pierwszej obróbce. W opcjach operacji zaznaczam Półfabrykat: Aktualny Półfabrykat. Pracuję na EdgeCam 2012R1.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
Witam
1. Jeżeli po pierwszym mocowaniu, w Symulacji obróbki zapisujesz STL to nadaj mu nazwę Półfabrykat2.
2. Jeżeli wczytujesz i definiujesz STL jako Półfabrykat2 to stwórz mu nową warstwę żeby był zapisany na innej warstwie niż Półfabrykat1.
3. Jeżeli włączasz Symulację obróbki w drugiej sekwencji, w drugim zamocowaniu, to ukryj warstwę z Półfabrykat1 dotyczącą pierwszego zamocowania - pierwszej sekwencji, a pokaż warstwę z Półfabrykat2.
1. Jeżeli po pierwszym mocowaniu, w Symulacji obróbki zapisujesz STL to nadaj mu nazwę Półfabrykat2.
2. Jeżeli wczytujesz i definiujesz STL jako Półfabrykat2 to stwórz mu nową warstwę żeby był zapisany na innej warstwie niż Półfabrykat1.
3. Jeżeli włączasz Symulację obróbki w drugiej sekwencji, w drugim zamocowaniu, to ukryj warstwę z Półfabrykat1 dotyczącą pierwszego zamocowania - pierwszej sekwencji, a pokaż warstwę z Półfabrykat2.
-
-