EDGECAM vs LAZYCAM
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
EDGECAM vs LAZYCAM
Znalazłem kurs:
Kurs CNC - Edgecam-FREZOWANIE
Cel kursu:
Poznanie i nabycie umiejetności samodzielnej pracy w programie
wczytanie bryły do programu
ustalenie zera detalu
ustalenie naddatków na obróbke
operacje frezowania
Czas szkolenia: 25 h
Cena: 600 zł
1 . I moje pytanie czy uważacie że to na początek dobry pomysł?
2. Myślałem nad LazyCAM ale nie wiem czy podoła moim potrzebom:
- wycinanie kształtów (to napewno potrafi)
- robienie kieszonek schodkowych (np. kieszonka fi 20 na glebokość 5mm a potem glebiej fi 10mm na kolejne 5mm)
- albo np. wyfrezować kiesszonkę ale zostawić w środku 40x40 gleboka na 10mm a w srodku kieszonki na srodku walec fi 20 wysoki na 10mm
3. Jak w firmach cnc odbywa się układanie malych detali na duzej plycie. Trzeba przygotować rysunek w cad z juz rozmieszczonymi (powilonymi ) detalami i dopiero do cam czy tylko rysunki 2 lub 3 detali i w cam je jakos rozmnożyć (powielic)
Zaczynam dopiero przygodę z CNC więc proszę o wyrozumiałość wiem że EDGECAM to kombajn który ma tyle funkcji ze ich nie ogarnę ale boję się że inne programy mogą sobie nie poradzić. Zapomniałem napisać że pracę będę prowadził w drewnie.
Kurs CNC - Edgecam-FREZOWANIE
Cel kursu:
Poznanie i nabycie umiejetności samodzielnej pracy w programie
wczytanie bryły do programu
ustalenie zera detalu
ustalenie naddatków na obróbke
operacje frezowania
Czas szkolenia: 25 h
Cena: 600 zł
1 . I moje pytanie czy uważacie że to na początek dobry pomysł?
2. Myślałem nad LazyCAM ale nie wiem czy podoła moim potrzebom:
- wycinanie kształtów (to napewno potrafi)
- robienie kieszonek schodkowych (np. kieszonka fi 20 na glebokość 5mm a potem glebiej fi 10mm na kolejne 5mm)
- albo np. wyfrezować kiesszonkę ale zostawić w środku 40x40 gleboka na 10mm a w srodku kieszonki na srodku walec fi 20 wysoki na 10mm
3. Jak w firmach cnc odbywa się układanie malych detali na duzej plycie. Trzeba przygotować rysunek w cad z juz rozmieszczonymi (powilonymi ) detalami i dopiero do cam czy tylko rysunki 2 lub 3 detali i w cam je jakos rozmnożyć (powielic)
Zaczynam dopiero przygodę z CNC więc proszę o wyrozumiałość wiem że EDGECAM to kombajn który ma tyle funkcji ze ich nie ogarnę ale boję się że inne programy mogą sobie nie poradzić. Zapomniałem napisać że pracę będę prowadził w drewnie.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Wspomniane geometrie musi wykonać każdy dostępny program CAM.
Sa to b. proste rzeczy dlatego można to odgórnie założyć.
Edgecam to jeden z najprostrzych programów. Mnie się udało nauczyć jego obsługi z książki, póżniej tylko ćwiczenia i ćwiczenia. Lazy cama nie znam.
Jeśli masz wolną kasę to polecam szkolenie - zaoszczędzisz sporo czasu i gwarantuje - takie proste rzeczy od razu będziesz w stanie samemu programować.
Sa to b. proste rzeczy dlatego można to odgórnie założyć.
chyba nie wiesz co to kombajnwitox4 pisze:EDGECAM to kombajn
Edgecam to jeden z najprostrzych programów. Mnie się udało nauczyć jego obsługi z książki, póżniej tylko ćwiczenia i ćwiczenia. Lazy cama nie znam.
Jeśli masz wolną kasę to polecam szkolenie - zaoszczędzisz sporo czasu i gwarantuje - takie proste rzeczy od razu będziesz w stanie samemu programować.
"Technologia rozwiązuje problemy, nie politycy"
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
witox
a powiedz mi gdzie takie szkolenie jest z edgecama chyba ktos w domu i to jeszcze samoukł jakis
bo nie wierze ze firma nikom robi takie tanie szkolenia za 600 zł 25 godzin, to wowczas bierz na wszystko, sam bym sie zapisal w takiej cenie
predzej bym powiedzial 6000 zł za 3 dni szkolenia po 8 godzin
podaj imie i nazwisko osoby prowadzacej, bo ja znam osoby z edgecama osobiscie.
pozdro
a powiedz mi gdzie takie szkolenie jest z edgecama chyba ktos w domu i to jeszcze samoukł jakis
bo nie wierze ze firma nikom robi takie tanie szkolenia za 600 zł 25 godzin, to wowczas bierz na wszystko, sam bym sie zapisal w takiej cenie

pozdro
Codziennie uczę się czegoś nowego 
podziękowania dla wszystkich
Każde parametry są idealne, czasami tylko narzędzia są mało wytrzymale
Każdy wymiar da sie osiągnąć, czasami wystarczy docisnąć mocniej urządzenie pomiarowe

Każdy wymiar da sie osiągnąć, czasami wystarczy docisnąć mocniej urządzenie pomiarowe

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
http://www.abzcentrum.pl/oferta tutaj oferta kurs edgecam frezowanie 600zł a podobno i za 400 ostatnio byla promocja.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Odpuść sobie lazycama. Mam ten badziewiasty program, ale na szczęście już się przesiadam na coś bardziej ludzkiego. Większość czasu będziesz poświęcał na pokonywanie niedoskonałości programu a nie na samą pracę. Nigdy nie wiesz jak program zrobi i czy zrobi offsety czy pockety. Będzie chciał to zrobi, a jak nie będzie chciał to będziesz kombinował.
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Akurat to prawda, kurs prowadzi osoba niezwiązana z Nikom i z tego co mi wiadomo samoukiem On nie jest, pracuję w dość dużej firmie Janus w sosnowcu.lisek_Daniel pisze:witox
pozdro
Sam uczęszczałem na taki kurs i można z tego kursu wiele wynieść.
Aktualnie używam edgecam'a w pracy jako jedyna osoba umiejąca obsługiwać cam'a.
Polecam ABZ Centrum w Dąbrowie Górniczej, bardzo dobre kursy cnc, praktyka na maszynach przemysłowych w porównaniu z konkurencją które oferują śmieszne kursy 3 dniowe naprawdę fajna sprawa. Nie jestem związany z ABZ Centrum spędziłem tam kilka miesięcy w trakcie kursów cnc, solid edge, edgecam.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
NIE POLECAM SZKOLEŃ w tym abz centrum w Dąbrowie Górniczej , uczęszczałem na dwa szkolenia, z frezowania i cad/cam'a, szkolenia fundowane z unii europejskiej i takiej chały dawno nie widziałem. Zaczynając od tego, że zajecia zawsze rozpoczynały się pol godziny po czasie to kadra pozostawia wiele do zyczenia.jeden z wykładowc,ów zamiast wykladac to siedział na swoim kompie i nie interesiwal sie gruopa, sami musielismy sobiepomagac albo wiecznie odbierał telefony,nie ma duzej wiedzy a tymbardziej nie potrafi jej przekazac. wszystko na pol gwizdka. NIE pracuje sie nie na pulpitach sterowniczych (na fotkach widzualem ze tak jest)TYLKO KOMPUTEROWYCH PROGRAMACH a zajec na maszynie jak na lekarstwo. Egzamin to smiech na sali można korzystać z materiałów- JEDNA WIELKA PARODIA ZA KASE Z UE, ale juz poierwszego dnia uslyszelismy ze najlepszym zostaie zalatwiona praca, której de facto nikt nie dostał. po co te brednie ? 

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
jak ktps bedzie potrzebował szkolenie z EC to prosze pisac na prywatna poczte, podam namiary do osoby ktora prowadzi to profesionalnie, wiecej informacji na email.
pozdrawiam
Lisek
tak jak pisalem za 600 zł to mozna zrobic dobre zakupy w biedronce do jednego koszyka
pozdrawiam
Lisek
tak jak pisalem za 600 zł to mozna zrobic dobre zakupy w biedronce do jednego koszyka

Codziennie uczę się czegoś nowego