indeksowanie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
indeksowanie
Witam mam problem podczas obrobki ze zmieniajacym sie katowo polozeniem stolu. No to robie to tak... wybieram narzedzie... wybieram cykl zgrubny...wpisuje wszystkie parametry i jako plaszczyzne do obrobki wybieram gorne polozenie zera... czyli tak jak detal lezy tak go obrabiam.... gdy chce przeprowadzic obrobke z bocznej strony wybieram polecenie indeksuj z menu operacje... zaznaczam kierunek - najkrocej, wyjazd na - bezpieczny, prog-absolutne, poziom bezp - 250, do pozycji- i tu ustawiam sobie zero ktore zdefiniowalem w module cad.. np "zero tył" znjadujece sie na tej sciance. no i znowu klikam sobie cykl zgrubny... wpisuje moje parametry... i przeprowadzam symulacje... pierwszy cykl zgrubny - wszystko ok... pozniej obrot stolu do mojego zera ok. i tu problem bo narzedzie zostaje w pozycji do pierwszego zera... a narzedzie porusza sie po sciezkach dla mojego zera.. w tym przypadku "zero tyl". Jak rozwiazac ten problem ? Co robie nie tak ? Rozwiazanie mojego problemu byłoby zaznaczenie w zakladce bryly polfabrykatu jako pomocniczej osi obrotu ...tylko problem w tym dlaczego nie umie tej pomocniczej osi obrotu zaznaczyc??????
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Kolego,
1. musisz być w trybie obróbki i na zakładce bryły na półfabrykacie kliknąć prawym klawiszem myszy i przypisać półfabrykat do pomocniczej bądź głównej osi obrotowej.
2. Jakiego używasz postprocesora? Czy postprocesor zawiera grafikę maszyny?
3. Najlepiej umieść plik obróbczy Edgecam na forum to najłatwiej będzie rozwiązać Twój problem.
Pozdrawiam
www.edgecamblog.pl
1. musisz być w trybie obróbki i na zakładce bryły na półfabrykacie kliknąć prawym klawiszem myszy i przypisać półfabrykat do pomocniczej bądź głównej osi obrotowej.
2. Jakiego używasz postprocesora? Czy postprocesor zawiera grafikę maszyny?
3. Najlepiej umieść plik obróbczy Edgecam na forum to najłatwiej będzie rozwiązać Twój problem.
Pozdrawiam
www.edgecamblog.pl
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3

to detal który chce oborobic na kolumnie...i kolumna ma sie obracac o kąt...mam ją zdefiniowana jako uchwyt i wchodze w zakladke bryły i prawym klikam i chce zaznaczyc pomocnicza oś ..ale nie umie?? nie podswietla się??
[ Dodano: 2011-02-02, 21:33 ]
5 Axis Nutated Car Fillet - to podprocesor ktorego uzywam:)
tak mam widok obrabiarki

[ Dodano: 2011-02-03, 07:34 ]
hej to jest plik z edgecam 2009 R1 wersja studencka o który prosiles:) dzieki za pomoc
http://www.megaupload.com/?d=MJIA9XVN
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
A koelga robi to w trybie obróbki ?? (wejsc na zakladke bryły w trybie modelowania wlasnie uwydatnia sie tym, ze "pomocnicza oś i główna" są nieaktywne. Mimo, że mam Edgecama 2009 R1 to nie moge otworzyc tego pliku, niby został zapisany w pozniejszej wersji..
to detal który chce oborobic na kolumnie...i kolumna ma sie obracac o kąt...mam ją zdefiniowana jako uchwyt i wchodze w zakladke bryły i prawym klikam i chce zaznaczyc pomocnicza oś ..ale nie umie?? nie podswietla się??
Jeśli pomogłem kliknij odpowiedni przycisk