Jak zadeklarować uchwyt?

Autor tematu
flynstoon
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Jak zadeklarować uchwyt?

Post napisał: flynstoon » 22 kwie 2010, 20:03

Witam, mam pytanie jak zadeklarować uchwyt do wałka o srednicy 20 mm? jak deklaruje automatycznie to szczeki nie przylegają do polfabrykantu, czy postprocesor ma na to wpływ?

Tagi:

Awatar użytkownika

cinek_80
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: cinek_80 » 23 kwie 2010, 09:55

Witam,

Kolego temat był już poruszany i żeby nie przepisywać wstawiam link. Temat dotyczy uchwytów z makra: https://www.cnc.info.pl/topics91/edgeca ... t11215.htm

Co do uchwytów wczytywanych bezpośrednio z postprocesora to jeżeli wszystko jest zrobione poprawnie to powinno Ci po zadeklarowaniu kilku parametrów automatycznie wczytać i ustawić szczęki wrzeciona. Poniżej kilka wskazówek (jpg 1, 2 - kreator postprocesorów, jpg 3, 4 edgecam).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tak dla informacji, najnowsza wersja Edgecam 2010R2 będzie miała możliwość wykrywania kolizyji z uchwytem tokarskim z postprocesora wraz z analizą przestrzeni pomiędzy szczękami przydatna np. dla narzędzi napędzanych...

Obrazek

KerUr
Posty w temacie: 2

Post napisał: KerUr » 03 cze 2010, 17:51

Witam a czy ktoś jest mi w stanie wytłumaczyć zasadę "przejmowania" detalu z wrzeciona do podwrzeciona ?

Jeśli taka informacja juz była na forum to prosił bym o link.

Awatar użytkownika

cinek_80

Post napisał: cinek_80 » 07 cze 2010, 10:40

Nudzisz się, zajrzyj to nic nie kosztuje, może i Ciebie coś zainteresuje, a później... zaprocentuje ;)
Niestety, nie zajrzysz bo kazali usunąć...

KerUr
Posty w temacie: 2

Post napisał: KerUr » 08 cze 2010, 08:40

Witam - troche mi to zabrało ale w weekend jakos do tego doszedłem , ale 1 jeden problem jaki napotkałem. mianowicie przy generowniu kodu pojawia sie bład zamocowania w miejscu w miejscu gdzie jest przejęcie wałka przez pod wrzeciono. Moje pytanie brzmi : czy moze byc to wina braku wyboru opcji "WYBIERZ WRZECIONO" main i sub podczas obróbki - bo z twojego 1 tematu wnioskuje ze może o to chodzic ?

pozdrawiam i dziękuje za odpowiedz

Awatar użytkownika

cinek_80

Post napisał: cinek_80 » 08 cze 2010, 09:14

Witam,

Kolego problemu doszukiwał bym się w postprocesorze. Nie wiem jakiego używasz ale jeżeli to jest jakiś z szablonu to przechwyt może nie być właściwie zdefiniowany. Jak otworzysz sobie kreator postprocesorów to w konstrukcji kodu na zakładce "Podwrzeciono" jest trochę parametrów do sprawdzenia, być może czegoś tam brakuje. Ale to są właśnie darmowe posty więc nie oczekiwał bym zbyt wiele szczególnie w przypadku bardziej zaawansowanych maszyn... Opcja "Wybór wrzeciona" nie jest używana przy dojeździe przechwytu, zresztą dojazd zawsze definiujemy przy aktywnym wrzecionie głównym. Opcja ta informuje program, na którym wrzecionie będzie generowana ścieżka. Po wyborze "Sub" Edgecam przeniesie Ci ZERO na podwrzeciono i względem tego ZERA będzie generowany kod i na odwrót, będąc na "Sub" jakoś trzeba powrócić na "Main". Do tego właśnie służy ta opcja...

Pozdrawiam
Nudzisz się, zajrzyj to nic nie kosztuje, może i Ciebie coś zainteresuje, a później... zaprocentuje ;)
Niestety, nie zajrzysz bo kazali usunąć...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „EdgeCAM”