podwrzeciono edgecam

Autor tematu
mateu5
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

podwrzeciono edgecam

Post napisał: mateu5 » 03 gru 2009, 17:32

Czy jest ktos w stanie mi wytlumaczyc jak przeprowadzic obrobke z urzyciem podwrzeciona w EdgeCam ? trzeba kazde wrzeciona miec jako bryle i ustawic dla nich osobne punkty zero ? ?? czy tylko do przedmiotu obrabianego ??? Jesli ktos jest obeznany w tym temacie to prosze o napisanie mi tego krok po kroku tak zebym to zrozumial... pzdr

Tagi:

xtol
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: xtol » 03 gru 2009, 21:03

Wytłumaczyć ten temat w kilku słowach nie jest tak łatwo, patrz tu: Krzysztof Augustyn, "EdgeCAM" rozdziały 17 i 18.

Awatar użytkownika

cinek_80
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: cinek_80 » 04 gru 2009, 11:57

Kolego!

Nie wiem jaka jest Twoja znajomość EC ale mam nadzieję że jakieś podstawy posiadasz ponieważ jak napisał kolega powyżej nie da się tego opisać w kilku słowach. Będę pisał w skrócie i mam nadzieję że załapiesz.

1. Wczytujesz model/rysunek 2D
2. Ustawiasz do toczenia
3. Przyjmujesz półfabrykat
4. Zmierz sobie ile detal ma być wysunięty ze szczęk wrzeciona głównego (patrz rysunek 1, 2)
5. Wybierz postprocesor np. barpull.tcp i wypełnij opcje zaznaczone na rys 2 wpisując wartość wysunięcia detalu z wrzeciona w odpowiednim miejscu (moja przykładowa wartość to 260mm)
6. Pomyśl w którym miejscu przechwyt ma zaciskać szczęki (w moim przypadku punk zaznaczony na czerwono rys. 2)
7. Jak wypełnisz odpowiednie okna (rodzaj szczęk, średnica) to program będzie Cię pytał o: punkt dojazdu przechwytu, wskazanie średnicy szczęk wrzeciona głównego (jeżeli dasz "Wskaż" oczywiście możesz wpisać konkretną wartość średnicy jak ją znasz), średnicę szczęk podwrzeciona (jeżeli dasz "Wskaż" oczywiście ja poprzednio możesz wpisać wartość jak ją znasz). Punkty które ja wskazywałem są zaznaczone na zielono (rys. 2). Po wskazaniu wszystkich elementów program wczyta Ci przykładową grafikę maszyny z umieszczonym odpowiednio detalem na wrzecionie głównym i podwrzecionie (rys. 1).
8. Jak pracujesz na bryłach 3D wykrywasz cechy technologiczne.
9. Zaczynasz tworzyć obróbkę dokładnie jak w przypadku toczenia 2-osiowego.
10. Kliknij POMÓGŁ!

Powodzenia!

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 04 gru 2009, 14:37 przez cinek_80, łącznie zmieniany 3 razy.

Autor tematu
mateu5
Posty w temacie: 2

Post napisał: mateu5 » 04 gru 2009, 12:08

dzieki cinek_80 wlasnie o to mi chodzilo...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „EdgeCAM”