Witam, mam problem z którym nie potrafię sobie poradzić. Mianowicie do wyfrezowania jako przykład mam półkole w płytce.
Chciałbym utworzyć ścieżkę wykańczającą, która będzie przebiegała jako jedna całość po spirali bez łączeń (w opcjach widnieje to jako łączenia linie, kroki, łuki). Mnie satysfakcjonowałaby obróbka jako spirala a nie tak jak jest obecnie okręgi na różnej głębokości.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Frezowanie koncentryczne po spirali
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
Tak, profilowanie jest ok i jest tam spirala ale w podanym przykładzie efekt jest mizerny ponieważ uzyskuję dobrą powierzchnię na bokach półkuli a na dnie mam bardzo szeroką ścieżkę. Zależy mi żeby uzyskać podobny efekt co przy frezowaniu koncentrycznym ale pozbyć się tego łączenia(skokow). Dodam, że w przypadku koncentrycznego ustawiam ścieżkę na szerokość a w przypadku profilowania na głębokość i gdy dochodzi do obszaru prawie płaskiego na dnie efekt nie jest zadowalający.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Kolego, żeby wykonać to o czym piszesz to możesz zrobić to profilowaniem tylko pamiętaj o użyciu parametru "chropowatość" na karcie "Poziom". Jeżeli używasz chropowatość to EC będzie zawsze traktował ją jako priorytet przed parametrem głębokość skrawania.
Dołączam plik pdf w którym jest tabela chropowatości (h) uzyskiwanej w zależności od głębokości skrawania (P) i promienia narzędzia (R).
Innym rozwiązaniem jest Cykl Rzutowania kołowego.

Dołączam plik pdf w którym jest tabela chropowatości (h) uzyskiwanej w zależności od głębokości skrawania (P) i promienia narzędzia (R).
Innym rozwiązaniem jest Cykl Rzutowania kołowego.

- Załączniki
-
- Chropowatość.pdf
- (220.42 KiB) Pobrany 432 razy
Nudzisz się, zajrzyj to nic nie kosztuje, może i Ciebie coś zainteresuje, a później... zaprocentuje 
Niestety, nie zajrzysz bo kazali usunąć...

Niestety, nie zajrzysz bo kazali usunąć...
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
Ogromne podziękowania, jak się okazało parametr chropowatości jest tu kluczowy i to on daje pożądany efekt. Niezbyt rozumiem rzutowanie kołowe, bo w takim przypadku nadal mam ten sam efekt jaki daje obróbka koncentryczna. Chyba, że ja czegoś nie zauważam na monitorze.
Co do pdf to jest to z jakiegoś katalogu mitsubishi?
Co do pdf to jest to z jakiegoś katalogu mitsubishi?