Witam
Rzecz wygląda tak:
Obrabiam płytę, kilka narzędzi, wreszcie koniec jednej strony.
Teraz odwracam detal i muszę spozycjonować ponownie współrzędne programu względem nowego położenia detalu czyli muszę ruszać osiami czyli program musi być zakończony - jakoś Mach nie daje się ruszyć bez wyjścia z programu.
Gdy już nowe zero gotowe to uruchamiam nastepną sekwencję obróbki - drugi program.
Czy można w EC tak ustawić aby w podczas edycji obróbki wpisać koniec programu, a następnie kontynuować drugą sekwencję? I wygenerowany G-kod bedzie miał postać jednego pliku z końcem programu po pierwszej sekwencji ale bez "przewijania" na początek pliku/programu. Przewinięcie powinno nastąpić dopiero po wylonaniu drugiej części obróbki.
Skutkiem tego miałbym jeden plik G-kodu z dwoma sekwencjami po kolei i z przerwą w programie umożliwiającą zmianę zera układu wsp.
EC- kilka sekwencji w jednym pliku z G-kodem
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Dziwny to nie Mach tylko moja znajomość programu - faktycznie, poleciałem sprawdzić i działa. A wcześniej jakoś się okopałem w dołku i ruszyć nie chciał - jakoś wydawało mi się że tak właśnie jest poprawnie aby bazy nie zgubić.
Dzieki
Takie proste !!!
A może tak za ciosem..
Przydałaby mi się możliwość opuszczania fragmentu sekwencji - jak wygląda taki warunek?
Na pulpicie jest aktywowany przycisk "pomiń blok" tylko nie wiem jak go użyć.
Dzieki

Takie proste !!!
A może tak za ciosem..
Przydałaby mi się możliwość opuszczania fragmentu sekwencji - jak wygląda taki warunek?
Na pulpicie jest aktywowany przycisk "pomiń blok" tylko nie wiem jak go użyć.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Na pulpicie jest duzo przycisków
np offlein czy jakoś tak wtedy mozesz sobie przetestowac działanie programów i przycisków do woli( przedtem radzę ustawić współrzędne np. na zero i wróćić komenda go to zero
[ Dodano: 2009-04-15, 20:21 ]
Wczoraj byłem troche zgryzliwy ale tez nie wiedziałem jak to zrobić w Machu ale dzisiaj trochę się tym pobawiłem no i rozwiązanie jest proste musisz zaznaczyć ten blok jako blok warunkowy czyli ukośnik i w zależności czy masz zaznaczone blok delet Mach go pomija lub nie tak jak normalnie w ISO

[ Dodano: 2009-04-15, 20:21 ]
Wczoraj byłem troche zgryzliwy ale tez nie wiedziałem jak to zrobić w Machu ale dzisiaj trochę się tym pobawiłem no i rozwiązanie jest proste musisz zaznaczyć ten blok jako blok warunkowy czyli ukośnik i w zależności czy masz zaznaczone blok delet Mach go pomija lub nie tak jak normalnie w ISO