Kalibracja sondy/korekta kalibracji
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 10
Kalibracja sondy/korekta kalibracji
Witam, ostatnio połamałem końcówkę sondy (porcelanke). Ustawiłem nowa końcówkę na zegar, przy okazji ustawiłem również kowadełko sondy narzędziowej. Skalibrowalem sondy z cyklu maszyny haas vf2ss i zrobiłem sobie test, czyli zmierzylem Z na materiale, zebrałem -0,1, zmierzylem Z ponownie, ale w zabielonym miejscu i zmieniłem w programie z Z-0.1 na Z0. Okazuje się, że około 0.03 zbiera. Jest możliwość korekty kalibracji na haas'ie?
-
Re: Kalibracja sondy/korekta kalibracji
Ustawiłem na zegar w dwóch płaszczyznach, za trzpień pomiarowy wziąłem frez, zamontowałem go odwrotnie w oprawce, sprawdziłem czy aby na pewno nie bije, i zegarem zmierzylem od tego miejsca przy zabierakach do czoła freza
Kalibrację przeprowadziłem cyklem z maszyny
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Dodaj w offsecie długości sondy detalu 0.03mm i będziesz miał ok .RobertStodółka pisze: ↑16 sty 2019, 22:57Witam, ostatnio połamałem końcówkę sondy (porcelanke). Ustawiłem nowa końcówkę na zegar, przy okazji ustawiłem również kowadełko sondy narzędziowej. Skalibrowalem sondy z cyklu maszyny haas vf2ss i zrobiłem sobie test, czyli zmierzylem Z na materiale, zebrałem -0,1, zmierzylem Z ponownie, ale w zabielonym miejscu i zmieniłem w programie z Z-0.1 na Z0. Okazuje się, że około 0.03 zbiera. Jest możliwość korekty kalibracji na haas'ie?
Nie wiadomo jak będzie na innym narzędziu .... , wiec nie wiem czy taki zabieg ma sens.
Generalnie kalibrację przeprowadzłeś ok ..... , a Haas to tylko Haas.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Próbowałem dodać, musi gdzieś mieć głębiej zakorzenione dane, bo jak zmienię wartość w offsecie to wywala błąd, że potrzebna kalibracja, jak zmienię znów na długość taka jaka była to jest ok
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Widzę , że się nie rozumiemy.RobertStodółka pisze: ↑17 sty 2019, 08:47Próbowałem dodać, musi gdzieś mieć głębiej zakorzenione dane, bo jak zmienię wartość w offsecie to wywala błąd, że potrzebna kalibracja, jak zmienię znów na długość taka jaka była to jest ok
To , że Ci przybiera 0.03mm to nie wina kalibracji ...... , a jak już chcesz - co wcześniej napisałem w tool offset w tabelce H(LENGTH GEOMETRY) wprowadź korekcję .
Tu nie wywali Ci żaden błąd.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Próbowałem kalibrować podając wartość większą i mniejsza o 0.03 i nic
Dodane 31 sekundy:
Dzięki, spróbujęWZÓR pisze: ↑17 sty 2019, 10:15Widzę , że się nie rozumiemy.RobertStodółka pisze: ↑17 sty 2019, 08:47Próbowałem dodać, musi gdzieś mieć głębiej zakorzenione dane, bo jak zmienię wartość w offsecie to wywala błąd, że potrzebna kalibracja, jak zmienię znów na długość taka jaka była to jest ok
To , że Ci przybiera 0.03mm to nie wina kalibracji ...... , a jak już chcesz - co wcześniej napisałem w tool offset w tabelce H(LENGHT) wprowadź korekcję .
Tu nie wywali Ci żaden błąd.
Mariusz.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Dziwne. Weź teraz zmierz jakiś frez, zabiel jakiś klocek ustaw "Z0" ręcznie, a potem klepnij tam Z sondą jeżeli pokaże coś innego niż "0" to ją skalibruj na długość w tym zabielonym miejscu.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Przed złamaniem porcelanki było lepiej?RobertStodółka pisze: ↑16 sty 2019, 22:57Witam, ostatnio połamałem końcówkę sondy (porcelanke). ....

......
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki