coś posypało mi się w sterowaniu w Haasie VF3 i z VQC nie mogę wygenerować normalnie programów pomiarowych na sondy. Nawet jak wgrywam jeszcze raz z backupowego pendriva dostarczonego z maszyną, to zamiast generować program wywala mi tylko numer programu o90000' i tyle.
Prawdopodobnie będzie trzeba przeinstalować soft maszyny i zrobiłem już nawet zgłoszenie do serwisu, ale muszę pilnie dokończyć jeden detal, którego nie zrobie bez sondy i moja prośba jest następująca, czy ktoś mógłby wygenerować mi program na pomiar bazy w XYZ od środka detalu i mi go tu wklepać? dodatkowo jeszcze na wszelki wypadek na pomiar dł. narzędzia. Będę bardzo wdzięczny!
Sonda bezprzewodowa Renishaw OMP40-2 i sonda narzędziowa OTS w razie czego, choć przypuszczam, że program pomiarowy będzie wyglądał podobnie w innych sondach.
[ Dodano: 2016-11-21, 12:22 ]
Ok, najważniejszy w tym momencie dla mnie znalazłem wzrokowo na forum w innych tematach dot. sond. Jakby ktoś mógł mi jeszcze tylko podać kod na pomiar dł. narzędzia na przyszłość, dopóki nie będę miał normalnie działającego VQC, to by było pięknie