Nowicjusz Haas Minimill
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Nowicjusz Haas Minimill
Witam,
od niedawna jestem w posiadaniu Haas-a Mini Mill-a, niestety nigdy wcześniej nie miałem styczności ze sterowaniem Haas-a powoli zaczynam się uczyć, niestety nie wszystko jest dla mnie jasne . Nie wiem na przykład jak zgrać program z pendriva na maszynę i na odwrót z maszyny na pendriva. Druga sprawa czy mogę edytować taki program nie zgrywając go na maszynę ? to tyle na początek. Dodam że maszyna jest z końca 2007 roku. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam
od niedawna jestem w posiadaniu Haas-a Mini Mill-a, niestety nigdy wcześniej nie miałem styczności ze sterowaniem Haas-a powoli zaczynam się uczyć, niestety nie wszystko jest dla mnie jasne . Nie wiem na przykład jak zgrać program z pendriva na maszynę i na odwrót z maszyny na pendriva. Druga sprawa czy mogę edytować taki program nie zgrywając go na maszynę ? to tyle na początek. Dodam że maszyna jest z końca 2007 roku. Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
pozdrawiam
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Załącz maszynę i wyświetli soft na samym początku.Alek_CNC pisze:A jak to sprawdzić ?
https://zapodaj.net/0d52061317e72.jpg.html
Wcisnąć F3 .... , ale nie tak od razu.cube000 pisze:Nie pamiętam na 100%, ale spróbuj wejść na listprog, wpisać nazwę programu wraz z rozszerzeniem, taką jaką ma na pendraku, (np: program.nc) i wcisnąć f2.....

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Nowicjusz Haas Minimill
Alek_CNC pisze:Witam,
Nie wiem na przykład jak zgrać program z pendriva na maszynę i na odwrót z maszyny na pendriva. Druga sprawa czy mogę edytować taki program nie zgrywając go na maszynę ? to tyle na początek.
pozdrawiam
Pracuję na nowszej maszynie, ale powinno zadziałać również na starszej.
-tryb list prg
-po włożeniu kości USB "F4" odczyta zawartość, po lewej stronie wyświetli pojemność kości
USB
-strzałkami góra - dól i lewo-prawo ustawić kursor na programie do skopiowania
-wcisnąć "F2"
-na dole ekranu kolejne komunikaty pokierują- dialog klawiszami Y i N
Edytować możesz nawet w notatniku, nie trzeba usuwa rozszerzenie .txt
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Nowicjusz Haas Minimill
Jak na pendriv-e będzie miał (np.) 200 programów to trochę potrwa zanim właściwy znajdzie i go podświetli.irbal pisze:Alek_CNC pisze:Witam,
Nie wiem na przykład jak zgrać program z pendriva na maszynę i na odwrót z maszyny na pendriva. Druga sprawa czy mogę edytować taki program nie zgrywając go na maszynę ? to tyle na początek.
pozdrawiam
Pracuję na nowszej maszynie, ale powinno zadziałać również na starszej.
-tryb list prg
-po włożeniu kości USB "F4" odczyta zawartość, po lewej stronie wyświetli pojemność kości
USB
-strzałkami góra - dól i lewo-prawo ustawić kursor na programie do skopiowania
-wcisnąć "F2" ...
Podejrzewam , że kolega ma ten sam soft co ja .... , więc;
LIST PROG
CURSOR LEWO
URZ.USB podświetl
CURSOR PRAWO
O2107.nc wpisz nr. programu jaki chcesz wgrać ( u mnie to O2107.nc)
F3 klik
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Udało się
dziękuję wszystkim za pomoc
przy włączeniu maszyny wyświetla się:
VER M15.05A
MOCON 12.07
Kolejne pytanie, przymierzam się do kalibracji sondy detalu ponieważ oszukuje. Zakładam, że będą potrzebne dwa calowe klucze imbusowe, może któryś z Panów przeprowadzał taką operację i wie jaki tam może być rozmiar imbusa ? Oprawka od sondy jest marki Parlec.
pozdrawiam
Wojtek

VER M15.05A
MOCON 12.07
Kolejne pytanie, przymierzam się do kalibracji sondy detalu ponieważ oszukuje. Zakładam, że będą potrzebne dwa calowe klucze imbusowe, może któryś z Panów przeprowadzał taką operację i wie jaki tam może być rozmiar imbusa ? Oprawka od sondy jest marki Parlec.
pozdrawiam
Wojtek