VF-2 problem z osią Z
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
VF-2 problem z osią Z
Cześć, mam problem z moim HAAS'em VF- z 1997 roku. Konkretnie problem jest z zerowaniem osi Z. Maszyna chodziła bez problemu, została wyłączona i po jakiejś godzinie uruchomiona znowu. Po uruchomieniu i próbie wyzerowania osi, oś Z pokazuje błąd Z Axis Servo Error Too Large (105) i po zabawie. Próbowałem opuścić ręcznie wrzeciono i przy próbie wyzerowania wrzeciono poszło do góry i zatrzymało się tak jakby na krańcówce. Krańcówka jest sprawna (próbowałem przy opuszczeniu wrzeciona i zerowaniu osi ręcznie wcisnąć krańcówkę i zatrzymała ruch wrzeciona). Ślizg od krańcówki raczej się nie przesunął bo sprawdzałem i był dość mocno dokręcony. Czy macie jakieś pomysły co to może być ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Re: VF-2 problem z osią Z
Co prawda nie znam haasa ale błąd jasno wskazuje że jest to błąd pozycjonowania. Konkretniej serwa są tak skonfigurowane że tolerują pewien z góry założony błąd pozycjonowania np. 100 imp. z enkodera. Dopiero przekroczenie tego błędu sterownik serwa zgłosi błąd pozycjonowania.
Idąc tą drogą należy sprawdzić czy wogule "rusza" obrót tej osi nawet o minimalny kąt. Jeśli tak to silnik osi z rusza ale enkoder nie działa lub nie przekazuje tego do sterownika.
Sprawdzić enkoder. Jego mechaniczne sprzężenia z osią. Okablowanie enkodera. Silnik. Na koniec sterownik.
Idąc tą drogą należy sprawdzić czy wogule "rusza" obrót tej osi nawet o minimalny kąt. Jeśli tak to silnik osi z rusza ale enkoder nie działa lub nie przekazuje tego do sterownika.
Sprawdzić enkoder. Jego mechaniczne sprzężenia z osią. Okablowanie enkodera. Silnik. Na koniec sterownik.
Apeluje o wpisywanie lokalizacji w profil! Czasem okazuje się że mieszkamy po sąsiedzku. Jako pasjonaci, hobbyści możemy sobie pomóc nie tylko anonimowo przez forum....
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedzi. Chodzi o to, że jak śrubą zjedzie się ręcznie wrzecionem niżej to po wciśnięciu zerowania zaczyna wjeżdżać do góry normalnie, zatrzymuje się na górnej krańcówce i wtedy wyrzuca ten błąd. Także silnik chodzi, krańcówka chodzi i enkoder też chodzi bo jak wrzeciono jedzie do góry to jego pozycja na wyświetlaczu się zmienia
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
To, że pozycja na wyświetlaczu się zmienia nie znaczy, że enkoder działa. Może nie dochodzić sygnał z któregoś kanału, albo po prostu przerywać.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
..... , a może należy przeczytać treść błędu i postępować w/g instrukcji (?)Wtedy nie byloby wspomnianego przez autora bledu.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Kontakt:
Cześć,
udało mi się uporać z tym błędem - okazało się, że jeden pin we wtyczce od enkodera do płyty głównej był uszkodzony (wyrwał się kabel z wtyczki). Teraz wyskakuje inny błąd - 167 Z ZERO RET MARGIN TOO SMALL. Czytałem w manualce opis kodu błędu ale niestety nie bardzo go rozumiem
Mimo błędu Z się zeruje, ale przerywa zerowanie X i Y. Można później wyzerować X i Y na Zero Single Axis i pracować normalnie. Na co wpływa ten błąd i czym jest spowodowany ?
Drugie pytanie odnosi się właśnie do wspomnianej wyżej kostce od enkodera. Czy można gdzieś kupić tego typu części do HAAS'a ?
Dziękuje bardzo za tak liczne odpowiedzi !
udało mi się uporać z tym błędem - okazało się, że jeden pin we wtyczce od enkodera do płyty głównej był uszkodzony (wyrwał się kabel z wtyczki). Teraz wyskakuje inny błąd - 167 Z ZERO RET MARGIN TOO SMALL. Czytałem w manualce opis kodu błędu ale niestety nie bardzo go rozumiem

Drugie pytanie odnosi się właśnie do wspomnianej wyżej kostce od enkodera. Czy można gdzieś kupić tego typu części do HAAS'a ?
Dziękuje bardzo za tak liczne odpowiedzi !