Haas pomoc
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Haas pomoc
Witam,
chciałbym prosić o pomoc z rozwiązaniu problemu: otóż mamy w firmie tokarkę Haas na którą programy piszą operatorzy na podstawie rysunku lub punktów (rysunek pomocniczy). Jest to produkcja jednostkowa gdzie, codziennie robimy kilka różnych detali, często skomplikowanych. Przy pisaniu programów często chłopaki się mylą, co też nie jest dziwne. Dzwoniłem do przedstawiciela Haasa z pomysłem jakiejś nakładki na sterownik żeby operator definiował sobie kształt na sterowniku i sterownik sam generował program dopasowując do bryły. Niestety nie ma możliwości rozbudowy tego sterownika.
Chciałbym rozwiązać jakoś ten problem, i moje pytanie jest takie czy znacie jakieś programiki które np po wczytaniu profilu z AutoCada są w stanie wygenerować kod NC na dany profil. Programowanie na zaawansowanych programach Cam-owskich nie wchodzi w grę. Lub jakiś prosty (darmowy lub niewielkich kosztów) programik w którym można będzie narysować parę kresek i wyrzucić z tego kod NC na Haasa ?
Pozdrawiam
chciałbym prosić o pomoc z rozwiązaniu problemu: otóż mamy w firmie tokarkę Haas na którą programy piszą operatorzy na podstawie rysunku lub punktów (rysunek pomocniczy). Jest to produkcja jednostkowa gdzie, codziennie robimy kilka różnych detali, często skomplikowanych. Przy pisaniu programów często chłopaki się mylą, co też nie jest dziwne. Dzwoniłem do przedstawiciela Haasa z pomysłem jakiejś nakładki na sterownik żeby operator definiował sobie kształt na sterowniku i sterownik sam generował program dopasowując do bryły. Niestety nie ma możliwości rozbudowy tego sterownika.
Chciałbym rozwiązać jakoś ten problem, i moje pytanie jest takie czy znacie jakieś programiki które np po wczytaniu profilu z AutoCada są w stanie wygenerować kod NC na dany profil. Programowanie na zaawansowanych programach Cam-owskich nie wchodzi w grę. Lub jakiś prosty (darmowy lub niewielkich kosztów) programik w którym można będzie narysować parę kresek i wyrzucić z tego kod NC na Haasa ?
Pozdrawiam
Bander
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Witam.
Jedynie IPS lub VQC, ale w nowych softach jest opcja do wczytywania plików dxf z których tworzy programik.
Ja także w 95% piszę na maszynie, bo też tak mam fajnie w pracy z detalami. Zanim się detal narysuje kontury zdefiniuje narzędzia dobierze to to samo na maszynie zrobię z palca.
Pozdro.
Jedynie IPS lub VQC, ale w nowych softach jest opcja do wczytywania plików dxf z których tworzy programik.
Ja także w 95% piszę na maszynie, bo też tak mam fajnie w pracy z detalami. Zanim się detal narysuje kontury zdefiniuje narzędzia dobierze to to samo na maszynie zrobię z palca.
Pozdro.
W-T-C ®
https://1drv.ms/f/s!AoMcp_0y4nYkb5WJ3UtJdxSjqTE?e=hoESQ2
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Haas pomoc
Uważasz , że jak chłopaki dostaną CAM-a , to nagle przestaną ..... się mylić ?Bander_86 pisze:Witam,
chciałbym prosić o pomoc z rozwiązaniu problemu: otóż mamy w firmie tokarkę Haas na którą programy piszą operatorzy na podstawie rysunku lub punktów (rysunek pomocniczy). Jest to produkcja jednostkowa gdzie, codziennie robimy kilka różnych detali, często skomplikowanych. Przy pisaniu programów często chłopaki się mylą, co też nie jest dziwne. ...

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Haas pomoc
Jakiego typu są te błędy?Bander_86 pisze:.... Przy pisaniu programów często chłopaki się mylą, ...
.... jeśli ktoś nie potrafi prawidłowo zdefiniować kontur detalu , do obróbki G71 i G70 (np.) , to CAM tego za operatora również nie zrobi.
Na jakiej tokarce toczycie ?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Haas pomoc
Toczymy na tokarce Haas TL-2HE, jeśli chodzi o błędy to najczęściej źle wklepana współrzędna. Przy dużej ilości punktów to już oczopląsu można dostać. Drugą sprawą jest też czas jaki na to poświęcają. Jeśli jest prosty detal to nie ma problemu ale czasami naprawdę muszą sporo tych współrzędnych wpisać. Myślałem coś o jakimś prostym programie który wygeneruje współrzędne podanego profilu z CAD-a ale nie mogę nic takiego znaleźć.
Bander
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
Przy takiej pracy prototypowej tj. u nas często, nie można wymagać braku błędów. Sam wiele razy nawet na ostatnim etapie głupie błędy robię i buble do kosza za 500zł.
Nauka i doświadczenie kosztuje a wszystkiego nie idzie zawsze przewidzieć przy wykonywaniu detalu.
Nauka i doświadczenie kosztuje a wszystkiego nie idzie zawsze przewidzieć przy wykonywaniu detalu.

W-T-C ®