WZÓR pisze:To przeanalizuj program , a potem się wypowiedz.
Analizowałem tylko do miejsca, gdzie przejeżdżasz po rogach (cztery wierzchołki) zamiast
jechać po liniach. Wg mnie jest logistycznie źle zaczęte, bo w rogu z promieniem, potem zamiast jechać po okręgu idziesz do prawego dolnego rogu i dolnego lewego. To są zbędne ruchy. Dalej nie analizowałem, bo i po co? A to, że usuwasz materiał w tym okręgu to widzę tylko dlatego, że o tym piszesz, bo nawet nie zwróciłem uwagi, że chodzi o wybranie materiału poza zarysem. Po prostu na rysunku widziałem sam zarys i tak zrozumiałem treść zadania, że tylko zarys.
[ Dodano: 2014-01-02, 09:50 ]
dance1 pisze:No to gdzie problem żebyś swój program zapodał?.
Problem jest tylko taki, że ja nieco inaczej odbieram "misję nauczania" na tym forum. Chętnie się zagłębię w program napisany przez matt11, ale niech on najpierw coś sam zrobi.
Podobnie postępuję w przypadku podpowiedzenia jak zrobić rysunek czy proces technologiczny. Ale są na forum koledzy, którzy lubią wrzucić gotowe. Uważam, że to niepedagogiczne, bo nie zmusza do myślenia tych co pytają.
Akurat w tym przypadku myślę, że jako kilka linii do nauki to do celów dydaktycznych powinno być inaczej napisane i jeśli Mariusz chciał pomóc, to mógł to zrobić inaczej.
Z praktyki wiem, że trudno jest analizować czyjś program: trzeba wejść w głowę piszącego i analizować co chciał zrealizować a raczej jak zrealizować, bo efekt końcowy ma być zgodny z kształtem z rysunku. Często nawet własnych -kiedyś tam pisanych- programów nie jestem w stanie odebrać ze zrozumieniem i szybciej napiszę całkiem nowy. Tak więc tutaj niech matt11 podejdzie z narzędziem do któregoś narożnika i przejedzie na początek po wszystkich punktach zarysu. Potem można to poprawiać. Ale to trudno zrobić jak się nie wie co to G01?