settings 36
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
settings 36
jak w temacie jak u was działa ten settings ???
według serwisu miał zapobiegac właczenia programu od środka...
a u mnie sam czyta poprzednie wersy do zmiany narzedzia i program idzie od miejsca nacisniecia start...
może i fajnie ale potrafi mi jeździć dziwnie pary razy w max Z nad wymiane narzedzia a tak program nie wygladał..
jakies sugestie? same rajdy Z w góre mnie nie martwia póki nie zachciało by się jej tak przezz materiał przejechac , macie jakieś doświadczenia z tym setingiem?
a u mnie sam czyta poprzednie wersy do zmiany narzedzia i program idzie od miejsca nacisniecia start...
może i fajnie ale potrafi mi jeździć dziwnie pary razy w max Z nad wymiane narzedzia a tak program nie wygladał..
jakies sugestie? same rajdy Z w góre mnie nie martwia póki nie zachciało by się jej tak przezz materiał przejechac , macie jakieś doświadczenia z tym setingiem?
Pozdrawiam Michał
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
albo zle zrozumiales albo serwisant sie mylil. #36 sluzy do tego aby sterownik wczytal sobie poprzednie operacje/parametry przed uruchomieniem programu. maszyna najpierw zmienia narzedzie na to ktore jest potrzebne a pozniej dojezdza do miejsca z linijki powyzej tej ktora jest wybrana. jak jest wylaczony to czyta ta linijke jakby byla pierwsza w programie.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki, stoły, podajniki
FANUC - frezarki, tokarki, automaty wzdłużne
Instrukcje HAAS są dostępneTU
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: settings 36
@MoldMichal - jak robisz na maszynie Restart , to od której linii program puszczasz?MoldMichal pisze:jak w temacie jak u was działa ten settings ???
...
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
jak świadomie to zawsze od zmiany narzedzia
ewentualnie przeprawiam program ..
chodzi mi że właśnie chciałem jakieś zabezpieczenie przed restartem ( w fanuc musiałem dwa razy start nacisnąć żeby ruszyło) haas leci odrazu od aktualnej lini
(akurat edytowałem z reki wiercenie na inne parametry i nieklikło mi sie reset 
moja sonda tego nie wytrzymała ( pierwsz kolizja od 6 lat ) dobrze ze sonda zamortyzowała cios :
niby działa nawet, ale szybka poleciała ...
dlatego zapytałem serwis o jakieś zabezpieczenie- podali settings 36 ze zabezpieczy przed wł..
ale na mój gust ten seetings działa jak napisał Janek, nie jak serwisant twierdzi
macie wł ten seting? ja chyba włacze zawsze to lepiej jak wczyta od początku G-cody
no i myśle nad właczeniem seetings 56, co by M30 wyłaczało wszyskie modalne kody na domyślne (G95, mirrory, skale, itp) dobrze to rozumie ?

chodzi mi że właśnie chciałem jakieś zabezpieczenie przed restartem ( w fanuc musiałem dwa razy start nacisnąć żeby ruszyło) haas leci odrazu od aktualnej lini

moja sonda tego nie wytrzymała ( pierwsz kolizja od 6 lat ) dobrze ze sonda zamortyzowała cios :

dlatego zapytałem serwis o jakieś zabezpieczenie- podali settings 36 ze zabezpieczy przed wł..
ale na mój gust ten seetings działa jak napisał Janek, nie jak serwisant twierdzi

macie wł ten seting? ja chyba włacze zawsze to lepiej jak wczyta od początku G-cody
no i myśle nad właczeniem seetings 56, co by M30 wyłaczało wszyskie modalne kody na domyślne (G95, mirrory, skale, itp) dobrze to rozumie ?
Pozdrawiam Michał
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
ja go sobie zawsze wlaczam tylko jak restartujesz to juz nie od narzedzia (bo zmieni ci na poprzednie) tylko cokolwiek po narzedziu.macie wł ten seting? ja chyba włacze zawsze to lepiej jak wczyta od początku G-cody
dobrzeno i myśle nad właczeniem seetings 56, co by M30 wyłaczało wszyskie modalne kody na domyślne (G95, mirrory, skale, itp) dobrze to rozumie ?
Niestety nie slyszalem o zadnym zabezpieczeniu przed restartem
Pomagam w:
-
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: settings 36
.... gdyż w złym miejscu wykonujesz RESTART programu.MoldMichal pisze: ...a u mnie sam czyta poprzednie wersy do zmiany narzedzia i program idzie od miejsca nacisniecia start...
może i fajnie ale potrafi mi jeździć dziwnie pary razy w max Z nad wymiane narzedzia a tak program nie wygladał. .....
Puść program od bloku zaznaczonego tłustym drukiem i będzie OK.
przykład:
....
T3 M6
G43 H3
M8
S2100 M3
G0 X-6. Y0
Z25.
G0 Z2.5
G1 Z-2. F640.00
Y27.485
X-2.485 Y31.
X52.485
....
Moim zdaniem coś namieszałeś.MoldMichal pisze:.... (akurat edytowałem z reki wiercenie na inne parametry i nieklikło mi sie reset
moja sonda tego nie wytrzymała ( pierwsz kolizja od 6 lat ) dobrze ze sonda zamortyzowała cios :niby działa nawet, ale szybka poleciała ...
.... nie raz wykonywałem RESTART programu przy wierceniu ... , nawet od * otworu z kolei i było wszystko OK.
...
T4 M6
G43 H4
M8
S1200 M3
G0 X10. Y10.
Z25.
G82 X10. Y10. Z-4. R2.5 P0 F40.00
X20. R2.5
X30. R2.5 *
X40. R2.5
G80
...
p.s.
RESTART programu nie wykonuję w jednym przypadku ..... , gdy narzędzie jest w kompensacji G41 / G42
Wtedy faktycznie trudno przewidzieć co maszynie ,,odwali'' .... , jak czasami przywali.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Mariusz dzięki za za naprowadzenie - przyda sie
ale nie zalozylem tematu zeby sie nauczyc restartowac program
tylko zeby 2 raz nie przykasztanic,
nacisnij start z wylaczonym setingiem 36 na wersie :
N108G98G83Z-15.R1.Q4.F350. gdy podswietla F to zobaczysz światło co narobiłem i przed czym chciałem się zabezpieczyć
szczęscie w nieszcześciu że prędkość nie duza była
bo rapid na 5% a posów był F0.5 przywołanie G95 było wyzej wiec nie załączyło go i zjechała mi dośc wolno
ale dzięki
teraz settings 36 wł to i restartowanie sie przyda 

nacisnij start z wylaczonym setingiem 36 na wersie :
N108G98G83Z-15.R1.Q4.F350. gdy podswietla F to zobaczysz światło co narobiłem i przed czym chciałem się zabezpieczyć

bo rapid na 5% a posów był F0.5 przywołanie G95 było wyzej wiec nie załączyło go i zjechała mi dośc wolno
ale dzięki

Pozdrawiam Michał