Witam,
mam do dyspozycji okrawacz Garanta 208110 2, mam kilka detali (płytki) o róznych kształtach gdzie trzeba wykonać fazy 1x45 st. 2x45 st., problem polega na tym że nie jestem pewien jak wprowadzić takie narzędzi do maszyny aby później obróbka była wykonalna?
po pomiarze długości narzędzia, nie wiem co zrobić z średnicą i czy wogóle podawać średnicę, jaką następnie dobrać głębokość skrawania i czy robić offset od krawędzi detalu. Proszę o porady jak z takimi narzędziami się obchodzić.
Fazowanie, okrawanie materiału frezem - jak sparametryzować?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Fazowanie, okrawanie materiału frezem - jak sparametryzo
Przy bryłach typu ( np. prostokąt , kwadrat ) mógłbyś sobie ścieżkę narzędzia obliczyć.olbaid pisze:Witam,
mam do dyspozycji okrawacz Garanta 208110 2, mam kilka detali (płytki) o róznych kształtach gdzie trzeba wykonać fazy 1x45 st. 2x45 st., ...
Przy ,, fikuśnych '' elementach przydałby się CAM.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
kolego jak nie masz cama możesz to zrobić tak :
przyjmij sobie jakąś średnicę narzędzia i taką wpisz w korektor napisz program na kontur i przy puszczaniu jak wywołasz G41 / G42 narzędzie dojedzie Ci do konturu i wtedy określisz ile musisz oś Z opuścić żeby wyszła fazka.
puść program na Z0 jak frez dojdzie do materiału zatrzymaj maszyne wyzeruj pozycję operatora w osi Z i dojedź ręcznie i zarysuj fazkę taka jaka cię interesuje.
to co zobaczysz w pozycji operatora w osi Z wpisz do programu i po sprawie.
pozdr.
przyjmij sobie jakąś średnicę narzędzia i taką wpisz w korektor napisz program na kontur i przy puszczaniu jak wywołasz G41 / G42 narzędzie dojedzie Ci do konturu i wtedy określisz ile musisz oś Z opuścić żeby wyszła fazka.
puść program na Z0 jak frez dojdzie do materiału zatrzymaj maszyne wyzeruj pozycję operatora w osi Z i dojedź ręcznie i zarysuj fazkę taka jaka cię interesuje.
to co zobaczysz w pozycji operatora w osi Z wpisz do programu i po sprawie.
pozdr.
Jeżeli uważasz że pomogłem kliknij 
Pomagam w frezarkach HAAS
Tokarkach HAAS
Drutówkach MITSUBISHI
DRUTÓWKACH ACCUTEX
Świadczę usługi Obróbka skrawaniem, frezowanie, toczenie cięcie WEDM

Pomagam w frezarkach HAAS
Tokarkach HAAS
Drutówkach MITSUBISHI
DRUTÓWKACH ACCUTEX
Świadczę usługi Obróbka skrawaniem, frezowanie, toczenie cięcie WEDM