czy warto kupić haas?
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
czy warto kupić haas?
Witam,
pytanie do pracujących na Haas`ach
Czy warto kupić maszynę tego producenta i czy sprawdza się przy obróbce twardszych materiałów( inkonel, nierdzewka )
Ewentualnie jakich modelów szukać?
dodam że kiedyś obrabiałem zwykłą stal na fadalu i mało co mi z hali nie wyjechał:)
pytanie do pracujących na Haas`ach
Czy warto kupić maszynę tego producenta i czy sprawdza się przy obróbce twardszych materiałów( inkonel, nierdzewka )
Ewentualnie jakich modelów szukać?
dodam że kiedyś obrabiałem zwykłą stal na fadalu i mało co mi z hali nie wyjechał:)
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: czy warto kupić haas?
Witammikro1982 pisze:Witam,
... i czy sprawdza się przy obróbce twardszych materiałów( inkonel, nierdzewka )...
Jak zastosujesz do wspomnianych przez Ciebie materiałów odpowiednie parametry i narzędzia
, to Haas da rade.

Nie sprecyzowałeś pytania i nie wiem o jaką konkretnie maszynę Tobie chodzi (tokarka/frezarka).
Pracuję na VF-5 i SL-20 i jestem z nich zadowolony.
Szkolenie w zakresie obsługi przeprowadził Haas na konkretnym poziomie , a na Serwis również złego słowa nie mogę powiedzieć.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
dobry wybor, dobra cena.
łatwe w obsludze, proste programowanie.
pracowalem na haasach: mikron vce500, vf2,vf3-4axis, minimill-4axis, sl10,sl30.
łatwe w obsludze, proste programowanie.
pracowalem na haasach: mikron vce500, vf2,vf3-4axis, minimill-4axis, sl10,sl30.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Ja pracuję na Haas'sach Sl-10, Sl-20 i Sl-30;
1. Maszyny łatwe w programowaniu,
2. Dość ciche w chwili pracy, ale oczywiście jest to względne odczucie, no i zależne od prowadzonej obróbki,
3. Serwis dość drogi - wizyta serwisanta to koszt ok. 1000zł z tendencją do wyższej stawki,
3.1 Wymiana monitora LCD (prod. Samsung) na Sl-10 to koszt 6000zł
Mało co się nie przewróciłem z wrażenia
!!! Myślałem, że to monitor Full HD + 3D 
4. Jakoś kiepsko toczy mi się gwinty na tych maszynach, ale może nie tylko mi. Nawet Pan przysłany bezpośrednio z Abplanalp nie dał rady + Pan z Sandvika. Ponieśli totalną porażkę!
Jak będą jakieś konkretne pytania to postaram się na nie odpowiedzieć.
Pozdrawiam ...
1. Maszyny łatwe w programowaniu,
2. Dość ciche w chwili pracy, ale oczywiście jest to względne odczucie, no i zależne od prowadzonej obróbki,
3. Serwis dość drogi - wizyta serwisanta to koszt ok. 1000zł z tendencją do wyższej stawki,
3.1 Wymiana monitora LCD (prod. Samsung) na Sl-10 to koszt 6000zł

4. Jakoś kiepsko toczy mi się gwinty na tych maszynach, ale może nie tylko mi. Nawet Pan przysłany bezpośrednio z Abplanalp nie dał rady + Pan z Sandvika. Ponieśli totalną porażkę!
Jak będą jakieś konkretne pytania to postaram się na nie odpowiedzieć.
Pozdrawiam ...
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
A w czym konkretnie tkwi problem ?cosmonet pisze:Ja pracuję na Haas'sach Sl-10, Sl-20 i Sl-30;
...
...
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Nie uwłaczając nikomu panom z serwisów z wielu duzych dystrybutorow maszyn w Polsce wiele brakuje. Powiedzmy 2 z 10 potrafi rozwiazac problem nie dzwoniac i nie mailujac do innych. Dane zebrane z autopsji.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale