Obliczanie współrzędnych 5 osi
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Obliczanie współrzędnych 5 osi
Witam. Od 2 dni zacząłem pracować na 5-cio osiowej frezarce (z kołyską) - Haas VF4SS. Chciałbym się dowiedzieć jak obliczyć współrzędną Y po zmienieniu osi A o dany kąt. Kolega w pracy zazwyczaj najeżdza nawiertakiem tak "na oko" i ustawia bazę. Wiem, że da się to jakoś obliczyć z funkcji trygonometrycznych uwzględniając Z i Y maszynowe oraz Z i Y ustawione na detalu podczas gdy oś A jest na 0. Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
Re: Obliczanie współrzędnych 5 osi
O Boze widzisz to i nie grzmisz??????
Ludzie wy macie maszyny za kilkaset tysięcy i nawiertakiem 5cio osiowke ustawiacie???????????
https://youtu.be/HxPjH4v5iEg
Ludzie wy macie maszyny za kilkaset tysięcy i nawiertakiem 5cio osiowke ustawiacie???????????
https://youtu.be/HxPjH4v5iEg
-
A co jeżeli w maszynie nie ma tych funkcji? Mam na myśli TCPC i DWO. Chodzi mi o ręcznie wyliczenie współrzędnych funkcjami trygonometrycznmi biorąc pod uwagę, że imadło nie jest ustawione w osi X, Y maszyny. Dam przykład. Maszynowe Y = -259.28. Z = -416.2
Ustawiłem bazę G54 gdzie Y = -235.026 oraz Z = -263.701. X jest nie potrzebny bo przesuwam tylko osią A. Gdy przesunąłem tę oś o 35 stopni. Najechałem nawiertakiem i ustawiłem "na oko" Y oraz Z, gdzie wyszło mi tak : Y-327,02 oraz Z-277.28. Jest ktoś w stanie mi powiedzieć jak obliczyć dokładne współrzędne po obróceniu osią A?
Ustawiłem bazę G54 gdzie Y = -235.026 oraz Z = -263.701. X jest nie potrzebny bo przesuwam tylko osią A. Gdy przesunąłem tę oś o 35 stopni. Najechałem nawiertakiem i ustawiłem "na oko" Y oraz Z, gdzie wyszło mi tak : Y-327,02 oraz Z-277.28. Jest ktoś w stanie mi powiedzieć jak obliczyć dokładne współrzędne po obróceniu osią A?
-
Wszystko mozesz recznie obliczyc jesli znasz kinematyke maszyny i odsuniecie osi obrotowych.
A z drugiej strony inwestowac w 5 osi bez odblokowania DWO i dokupienia sondy to niezla inwestycja
A z drugiej strony inwestowac w 5 osi bez odblokowania DWO i dokupienia sondy to niezla inwestycja

-
Sonda jest. Ale jak chcesz zmierzyć Y gdy oś jest obrócona o np. 25 stopni? Chodzi tylko i wyłącznie o wyliczenie tego z funkcji trygonometrycznych. Próbuję wyliczyć ale cały czas mijam się o kilka mm z wyliczeń.
-
Bo musisz znaleźć os pochylenia osi A i użyć odległości między Z a osią A
Wyliczysz to z tan35=x/odległość między Z a osią obrotu a
X będzie twoim przesunięciem w osi Y
Wyliczysz to z tan35=x/odległość między Z a osią obrotu a
X będzie twoim przesunięciem w osi Y
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 14
Witam,
kolega powyżej chyba coś pomieszał. Niech kolega policzy tangens 90stopni...
Wracając do tematu i autora. Jednej rzeczy kolega nie przeskoczy. A mianowicie, wyznaczenia fizycznej osi obrotu osi A w osiach Y i Z względem zera maszyny. Nazwijmy je Ya i Za.
Współrzędne Y i Z punktu na detalu będą miały dwie składowe. Wspomniane wcześniej Ya i Za oraz odległości od osi obrotu do naszego punktu, nazwijmy je Yp i Zp.
Czyli:
Y=Ya+Yp ---> Yp=Y-Ya
Z=Za+Zp ----> Zp=Z-Za
Ale gdy zaczniemy obracać osią A o kąt Ak to wartości Y i Z zaczną zmieniać wartość i nazwiemy je Yk i Zk. Wtedy powyższe wzory przyjmą postać:
Yk=Ya+Yp*cosAk+Zp*sinAk
Zk=Za+Zp*cosAk-Yp*sinAk
co daje nam:
Yk=Ya+(Y-Ya)*cosAk+(Z-Za)*sinAk
Zk=Za+(Z-Za)*cosAk-(Y-Ya)*sinAk
Wywody po paru Psssssssss, także do sprawdzenia.
Ps.
Po brexicie zapraszamy kolegę do Polski, my mamy wykupione TCPC i DWO :>
kolega powyżej chyba coś pomieszał. Niech kolega policzy tangens 90stopni...
Wracając do tematu i autora. Jednej rzeczy kolega nie przeskoczy. A mianowicie, wyznaczenia fizycznej osi obrotu osi A w osiach Y i Z względem zera maszyny. Nazwijmy je Ya i Za.
Współrzędne Y i Z punktu na detalu będą miały dwie składowe. Wspomniane wcześniej Ya i Za oraz odległości od osi obrotu do naszego punktu, nazwijmy je Yp i Zp.
Czyli:
Y=Ya+Yp ---> Yp=Y-Ya
Z=Za+Zp ----> Zp=Z-Za
Ale gdy zaczniemy obracać osią A o kąt Ak to wartości Y i Z zaczną zmieniać wartość i nazwiemy je Yk i Zk. Wtedy powyższe wzory przyjmą postać:
Yk=Ya+Yp*cosAk+Zp*sinAk
Zk=Za+Zp*cosAk-Yp*sinAk
co daje nam:
Yk=Ya+(Y-Ya)*cosAk+(Z-Za)*sinAk
Zk=Za+(Z-Za)*cosAk-(Y-Ya)*sinAk
Wywody po paru Psssssssss, także do sprawdzenia.
Ps.
Po brexicie zapraszamy kolegę do Polski, my mamy wykupione TCPC i DWO :>
-
Dzięki kolego. Podstawię wartości z roboty przepisane na kartkę i dam znać jutro, w tym stanie niestety nie policzę
Ps. Mimo to, póki co wolę robić bez TCPC i DWO ale za lepsze pieniądzen niż w Polsce. Chyba, że mnie wyrzucą to nie będę miał wyjścia

-
typniepokorny86 pisze:Po brexicie zapraszamy kolegę do Polski, my mamy wykupione TCPC i DWO
Nawet po Brexicie twoja wyplata nie bedzie 1/3 naszej

-
Widze ze malo wiesz i oczywiscie ze i twoj kalkulator tez tego nie ogaranie jak i ty.typniepokorny86 pisze:Niech kolega policzy tangens 90stopni...
Przy pochyleniu stolu o 90 stopni Y bedzie przesuniety o wartosc odsuniecia od osi obrotu.
Wiec nic nie trzeba liczyc dla 90 stopni wartosc jest znana
Dlatego tan90 jest nie zdefiniowany bo przez zero nie podzielisz
Gratuluje jeszcze raz