Przekonaliście mnie do swojej metody, argumentów wystarcza, ale nadal mi brakuje tokarki do przygotowania półfabrykatu bo tokarka jest unieruchomiona.
Wykonanie otworu na gotowo brzmi fajnie, ale wykładowca jeden zasugerował mi, że podczas obróbki otwór może się odkształcić. Realne?
Ustawienie frezarki pod program wygenerowany z Esprita
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Realne. Zarówno naprężenia w materiale (chociaż dla aluminium rzadko się z tym spotykam) jak i nieodpowiednia siła i ilość punktów przyłożenia nacisku podczas mocowania (np. mocowanie dwupunktowe w imadle) odkształcą detal. Mocowanie poprzez tuleję rozprężną w otworze zminimalizuje jego zniekształcenie, bo ta dobrze (równomiernie) rozkłada siłę na powierzchnię. Chociaż już wyfrezowanie miękkich szczęk do imadła lub uchwytu tokarskiego zminimalizuje odkształcenia.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Ja sugeruję wykonać trzpień z klinem i nakrętką..... Mocowanie poprzez tuleję rozprężną w otworze zminimalizuje jego zniekształcenie, bo ta dobrze (równomiernie) rozkłada siłę na powierzchnię. Chociaż już wyfrezowanie miękkich szczęk do imadła lub uchwytu tokarskiego zminimalizuje odkształcenia.
Osadzić i zabezpieczyć półfabrykat na w/w trzpieniu i całość zamocować w uchwycie tokarskim.
... diabeł nie ruszy - daję słowo.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 7
cube000, przy okazji gratuluję fajnego betonowego pogromcy
Na tą chwilę mam ograniczony warsztat do frezarki Haasa i z tego skorzystam. Przepraszam, że nie korzystam z waszych rad ale warsztat ograniczony! Wydaje mi się, że mój pomysł na wykonanie detalu nie jest najgorszy, bo go kategorycznie nie wykluczyliście- nie jest optymalny z możliwych.
Szukam i szukam programu do przesłania pliku nc przez RS232 do haasa? Co będzie najlepsze ?

Na tą chwilę mam ograniczony warsztat do frezarki Haasa i z tego skorzystam. Przepraszam, że nie korzystam z waszych rad ale warsztat ograniczony! Wydaje mi się, że mój pomysł na wykonanie detalu nie jest najgorszy, bo go kategorycznie nie wykluczyliście- nie jest optymalny z możliwych.
Szukam i szukam programu do przesłania pliku nc przez RS232 do haasa? Co będzie najlepsze ?
Proszę o wyrozumiałość, uczę się- dziękuję z góry za pomocne odpowiedzi!
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Ja znam NC LINKPrzemek92 pisze:...
http://nclink.software.informer.com/
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki