Uchwyt Bison 3204 czy 3504?
Dylemat w wyborze
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 11
Uchwyt Bison 3204 czy 3504?
Panowie mam dylemat, bo nie wiem co wybrać? Bison Bial 3204 (żeliwny) czy 3504 (stalowy)? Uchwyt z przeznaczeniem do tokarki Emco Compact 5 (tarcza zabierakowa już gotowa pod DIN 6350). Uchwyt z przeznaczeniem do garażowych prac (raz na jakiś czas). A może jakiś innej firmy uchwyt rozpatrywać?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Re: Uchwyt Bison 3204 czy 3504?
Napiszę troszkę przekornie. Moim skromnym zdaniem, jeśli nie będziesz rozpędzał wrzeciona grubo powyżej 3000 rpm (obroty max dla żeliwnego to chyba 3250rpm) to stalowy będzie przerostem formy nad treścią.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Na PW masz namiary..... , bo nie chcę robić reklamy.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Tokarka ma obroty max 2400 na obecnym oryginalnym silniku 500wat, tak więc nawet 2500 obrotów nie przekroczę. Co do chińczyka to mnie nie stać ani nerwowo, ani finansowo... Poza tym o używce Bizona czy nawet Rohm myślałem, ale nie jestem w stanie samemu określić stanu uchwytu, a jestem też bardzo nerwowy i delikatne niepożądane odchylenia wskazania czujnika zegarowego potrafią mnie wyprowadzić z równowagi! Dlatego też stwierdziłem, że tylko MARKOWY uchwyt i najlepiej nowy lub jakiś używany ale taki na 1000% pewny. O żadnych cudownych i wspaniałych chińczykach nie chce słyszeć. Ja chce mieć pożąda precyzyjną zabaweczkę
Zastanawia mnie jedynie tylko jaki żeliwny uchwyt a stalowy i czy warto dopłacić te 400-500zł do stalowego uchwytu? Tokarka raz na jakiś czas będzie pracowała przy pojedynczych detalach w domowym zaciszu i raczej w miękkich metalach - Hobbystycznie 

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Masz fest wymaganiareactor pisze: ↑30 gru 2018, 10:53Tokarka ma obroty max 2400 na obecnym oryginalnym silniku 500wat, tak więc nawet 2500 obrotów nie przekroczę. Co do chińczyka to mnie nie stać ani nerwowo, ani finansowo... Poza tym o używce Bizona czy nawet Rohm myślałem, ale nie jestem w stanie samemu określić stanu uchwytu, a jestem też bardzo nerwowy i delikatne niepożądane odchylenia wskazania czujnika zegarowego potrafią mnie wyprowadzić z równowagi! Dlatego też stwierdziłem, że tylko MARKOWY uchwyt i najlepiej nowy lub jakiś używany ale taki na 1000% pewny. O żadnych cudownych i wspaniałych chińczykach nie chce słyszeć. Ja chce mieć pożąda precyzyjną zabaweczkęZastanawia mnie jedynie tylko jaki żeliwny uchwyt a stalowy i czy warto dopłacić te 400-500zł do stalowego uchwytu? Tokarka raz na jakiś czas będzie pracowała przy pojedynczych detalach w domowym zaciszu i raczej w miękkich metalach - Hobbystycznie
![]()

.... , PW nie jest już aktualne.
P.s.
A może tu coś dla siebie znajdziesz?
https://www.kitagawa.global/pl/products ... oll-chucks
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Czy ja wiem czy fest...
Po prostu jestem człowiekiem bardzo skrzywdzonym przez chińczyka i jego twory... A obecnie żyje z podejściem, że lepiej kupić raz coś porządnego niż się z czymś ciągle męczyć i co chwila kupować jedno i to samo 
PS: Firmy nie znam, zainteresuje się nią z ciekawości, ale.... Już nazwa podnosi mi ciśnienie... Tylko to pewnie coś Japońskiego, a nie chińskiego
A ta kitagawa to jest na standard DIN 6350???

PS: Firmy nie znam, zainteresuje się nią z ciekawości, ale.... Już nazwa podnosi mi ciśnienie... Tylko to pewnie coś Japońskiego, a nie chińskiego

-
Hmm. Fajne podejście też tak chcę.reactor pisze: ↑30 gru 2018, 10:53....... Co do chińczyka to mnie nie stać ani nerwowo, ani finansowo... Poza tym o używce Bizona czy nawet Rohm myślałem, ale nie jestem w stanie samemu określić stanu uchwytu, a jestem też bardzo nerwowy i delikatne niepożądane odchylenia wskazania czujnika zegarowego potrafią mnie wyprowadzić z równowagi! Dlatego też stwierdziłem, że tylko MARKOWY uchwyt i najlepiej nowy lub jakiś używany ale taki na 1000% pewny. O żadnych cudownych i wspaniałych chińczykach nie chce słyszeć. Ja chce mieć pożąda precyzyjną zabaweczkęZastanawia mnie jedynie tylko jaki żeliwny uchwyt a stalowy i czy warto dopłacić te 400-500zł do stalowego uchwytu? Tokarka raz na jakiś czas będzie pracowała przy pojedynczych detalach w domowym zaciszu i raczej w miękkich metalach - Hobbystycznie
![]()

Ale do rzeczy musisz mieć świadomość, że każdy uchwyt nawet "najbardziej markowy" i nowy musisz po założeniu przeszlifować, aby uzyskać dokładność. Jest sporo tematów o tym. Następnie trzeba dbać o czystość uchwytu, każdy paproch czy wiórek który dostanie się w spiralę będzie wyprowadzał Cię z równowagi

Największym plusem uchwytów w które celujesz jest ich dokładność wykonania i powtarzalność mocowania. Jednak jeśli zdecydujesz się na uchwyt z niezależnymi szczękami to już nie ma takiego znaczenia.
Na allegro możesz znaleźć tak zwane leżaki magazynowe czyli praktycznie nowe uchwyty. Pozostaje jeszcze kwestia jego wielkości. Znajomy sprzedaje Rohma (w ładnym stanie - macałem

-
Uchwyt niezależny posiadam oryginał emco 90! super sprawa! Tak więc nie szukam niezależnego, a tylko samocentrujacego. To fakt, że o uchwyt i jego "sterylność" trzeba dbać, a co do przeszlifowania szczek to się też nad tym zastanawiałem, czy nie będzie to czasem konieczne. Choć mam nadzieję, że może będzie ok jako nowka i markowy. Wyslij na PW info odnoscnie tego rohma.
-
Nie wiem czy przypasuje bo to 125-tka ale wiadomość wysłałem
Ale tutaj masz przykład takiego leżaka 100-ki:
https://www.olx.pl/oferta/uchwyt-tokars ... 0577778d72
i kolejny
https://www.olx.pl/oferta/nowy-uchwyt-t ... 0577778d72
Moim zdaniem nie ma się co bać brać takiego