Podtrzymka do toczenia w drewnie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Podtrzymka do toczenia w drewnie
Chodzi mi po głowie wykonanie czegoś w tym stylu: jakiejś podpory do dłut do toczenia w drewnie, montowanej zamiennie z imakiem nożowym. Technicznie oczywiście nie jest to problem i coś sobie wymyślę, ale... może nie ma co od nowa Ameryki odkrywać, bo może już są jakieś sprawdzone konstrukcje, którymi się można poinspirować? Usiłowałem szukać googlem, niestety bezskutecznie. Ktoś coś podpowie?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Re: Podtrzymka do toczenia w drewnie
Gomad ma taki patent montowany wprost na łoże:Jarek.p pisze: ↑22 lis 2017, 12:45Chodzi mi po głowie wykonanie czegoś w tym stylu: jakiejś podpory do dłut do toczenia w drewnie, montowanej zamiennie z imakiem nożowym. Technicznie oczywiście nie jest to problem i coś sobie wymyślę, ale... może nie ma co od nowa Ameryki odkrywać, bo może już są jakieś sprawdzone konstrukcje, którymi się można poinspirować? Usiłowałem szukać googlem, niestety bezskutecznie. Ktoś coś podpowie?

Możesz również coś podobnego wykonać montowane zamiennie zamiast sanek narzędziowych o ile masz możliwość blokowania supportu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
NIegłupie, ale w nutoolu łoże jest na to zbyt krótkie. Myślę właśnie o czymś montowanym zamiast albo wręcz na sankach narzędziowych, zamiennie z imakiem nożowym (oczywiście w tym momencie za dużej średnicy nie przetoczę, ale ja głównie drobiazgi robię, jak zachce mi się robić wazon z pnia dębu, to się będę martwił
)

-
- Lider FORUM (min. 2000)
To szukaj jako Tool Rest czy Adjustable Height Tool RestJarek.p pisze: ↑22 lis 2017, 14:25NIegłupie, ale w nutoolu łoże jest na to zbyt krótkie. Myślę właśnie o czymś montowanym zamiast albo wręcz na sankach narzędziowych, zamiennie z imakiem nożowym (oczywiście w tym momencie za dużej średnicy nie przetoczę, ale ja głównie drobiazgi robię, jak zachce mi się robić wazon z pnia dębu, to się będę martwił)
Tutaj masz po prawej na dole obok nogi:

-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
A jak by imak dać w prawo od uchwytu i zamiast noża dać coś Ala nóż z przepawana poprzeczka ?
Mój ojciec w imaku mocuje uchwyt regulowany góra dół p w który łapie elementy drewniane i wykorzystując wiertło lub frez pałacowy dlutuje sobie czopy.
Mój ojciec w imaku mocuje uchwyt regulowany góra dół p w który łapie elementy drewniane i wykorzystując wiertło lub frez pałacowy dlutuje sobie czopy.