Naprawa nakrętki dzielonej posuwu do mini tokarki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Naprawa nakrętki dzielonej posuwu do mini tokarki
Witam
Czy naprawa gwintu w takiej dzielonej nakrętce zdaje egzamin? Chodzi mi o wytoczenie tulei z brązu z odpowiednim gwintem a ponownie jej wklejenie w przygotowane dwie połówki nakrętki dzielonej za pomocą kleju i jej rozcięciu? Posiadam tokarkę Einhell i tam nakrętka zamiast kołków od mechanizmu załączającego ma wyfrezowane rowki a wszelkie dostępne w USA czy UK części zamienne do mini tokarek mają tam właśnie kołek. Poproszę o podpowiedź w tej kwestii. Jaki może być przybliżony koszt realizacji zlecenia na wykonanie takiej tulei wg rysunku?
Czy naprawa gwintu w takiej dzielonej nakrętce zdaje egzamin? Chodzi mi o wytoczenie tulei z brązu z odpowiednim gwintem a ponownie jej wklejenie w przygotowane dwie połówki nakrętki dzielonej za pomocą kleju i jej rozcięciu? Posiadam tokarkę Einhell i tam nakrętka zamiast kołków od mechanizmu załączającego ma wyfrezowane rowki a wszelkie dostępne w USA czy UK części zamienne do mini tokarek mają tam właśnie kołek. Poproszę o podpowiedź w tej kwestii. Jaki może być przybliżony koszt realizacji zlecenia na wykonanie takiej tulei wg rysunku?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: Naprawa nakrętki dzielonej posuwu do mini tokarki
Czy kolega zauważył jak jest tam mało tzw ,, mięska ,, , jak roztoczysz zamek to bardzo go osłabisz , a i nakrętka będzie bardzo cienka , W Mini Lathe widywałem też pół nakrętki tzn , gwint był nacięty tylko na jednej połowie zamka . A może pokusić się na wykonanie nowego stalowego zamka z zapasem materiału na osadzenie nakrętki ,
-
Tak to wygląda. Śruba jest z gwintem bliżej nieokreślonym ale coś na kształt trapezu idąca w kierunku prostokąta średnica zewnętrzna śruby 16mm, skok gwintu 1,5mm.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
A może iść na skróty i zamówić tą nakrętkę w serwisie. http://www.einhell.pl/czesci-zamienne
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
W takim razie ja to widzę tak, roztoczyć tą nakrętkę wytaczadłem na frezarce, wytoczyć nową nakrętkę i wlutować ją w tą żeliwną roztoczoną nakrętkę. Na koniec przeciąć całość na dwie części i z grubsza gotowe.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Tak jak kolega wyżej napisał . Dodał bym że podczas wykonywania nakrętki zrobił bym tzw, ,, wargi,, co zabezpieczyło by ją przed przesuwanie . Mocniejsze trzymanie w wytoczonym zamku.
-
Jestem za. Ktoś z was by się podjął roztoczenia i przygotowania odpowiedniej tulei? Umocowanie tulei na gotowi już bym ogarnął.