Nakrętka suportu OUS1/poprzeczna/-wykonanie
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Nakrętka suportu OUS1/poprzeczna/-wykonanie
Przede wszystkim witam wszystkich fanów tokareczki OUS1.Teraz do rzeczy.Po prawie 20 latach użytkowania wyzionęła ducha nakrętka trapezowa w suporcie-ta od ruchu poprzecznego.Nie dość że gwint raczej nietypowy bo 12x2 to i kształt tyż.
I tu problem.Przerabiać na 12x3-niby tak ale wtedy dorobić trzeba i całą śrubę,albo przerabiać śrubę 12x3 z "metra".Czyli zataczać,robić pasowną tulejkę z kołnierzem oporowym,kleić kołkować,dorabiać tulejkę z podziałką itd.Już nie wspomnę o konieczności wykonania mocowania nakrętki/nowej/ do sanek suportu.Znaczy najprościej by było wykonać nową nakrętkę na wzór starej.Ale samemu???Może ktoś ten temat przerabiałi ma np możliwość dorobienia albo i zapasowe sztuki na zbyciu?
I tu problem.Przerabiać na 12x3-niby tak ale wtedy dorobić trzeba i całą śrubę,albo przerabiać śrubę 12x3 z "metra".Czyli zataczać,robić pasowną tulejkę z kołnierzem oporowym,kleić kołkować,dorabiać tulejkę z podziałką itd.Już nie wspomnę o konieczności wykonania mocowania nakrętki/nowej/ do sanek suportu.Znaczy najprościej by było wykonać nową nakrętkę na wzór starej.Ale samemu???Może ktoś ten temat przerabiałi ma np możliwość dorobienia albo i zapasowe sztuki na zbyciu?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Na Allegro co pewien czas pewien Gościu ( nie pamiętam Jego nica ) wystawia komplety nakrętka + śruba do OUSa ( zarówno śrubę wewnętrzną - krótką, jak i zewnętrzną - dłuższą ).
Z tego co pamiętam to taki zestaw ( nakrętka + śruba ) kosztuje ok. 130zł -czyli taniej niż gwintownik .
Niestety aktualnie tego nie wystawia ( w archiwum też nie znalazłem namiarów ). Znalazłem tylko fotkę z Jego aukcji:

Myślę, że kupienie takiego zestawu to najlepsze rozwiązanie.
Z tego co pamiętam to taki zestaw ( nakrętka + śruba ) kosztuje ok. 130zł -czyli taniej niż gwintownik .
Niestety aktualnie tego nie wystawia ( w archiwum też nie znalazłem namiarów ). Znalazłem tylko fotkę z Jego aukcji:

Myślę, że kupienie takiego zestawu to najlepsze rozwiązanie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1