I tak sobie dłubałem to wrzecionko wieczorkami, aż w końcu przyszła pora na napęd. Postanowiłem go zrobić na kołach zębatych HTD 5M. Może głośniejsze niż inne napędy ale nie ma szans żeby się pasek zaczął ślizgać. A skoro napęd ma być ze zmianą obrotów potrzeba do niego kół pasowych HTD 5M. I teraz parę fotek i filmiki o co chodzi. Koła 5M muszą być dokładne bez bicia. Najpierw więc wierciłem i roztaczalem otwór pod wał wrzeciona. Dalej ta przygotówka w kły i już na CNC toczenie na wymiar. Poniżej będzie o kole HTD 5M 16 zębów. Ono ma średnicę 24.32mm i na taki wymiar została przetoczona przygotówka już nawiercona pod wał wrzeciona i zamocowana w kłach.

Do frezowania użyłem kressa ponieważ frez fi3 mm kulisty wymaga dużych obrotów i frezowałem to na 25.000 obrotów z posuwem 800 i dobieraniem po 0.1mm. Tak delikatnie dlatego że szło bez chłodzenia i nie chciałem żeby się frez zakleił. Przy tych parametrach koło frezuje parę minut i nie ma stresu że coś padnie.

No to frezujemy. Używam LinuxCNC z osią C obrotową. Podziękowania w tym miejscu dla Kamara za cierpliwość i pomoc w ogarnięciu zagadnienia z osią obrotową C i suba. Teraz może zobaczyć po co mi to było

Krótki film jak to idzie żeby nie zanudzić.
Po frezowaniu tak to wygląda

Dobieramy kilka setek i przejazdy wykończeniowe.
No i mamy ładne kółeczko

Pasek pasuje niczego sobie

Tu już kółeczko zamontowane na wrzecionie. Przełożenie 2:1 czyli jakieś 5600 obrotów.

I samo wrzecionko

I jego praca przy 5600 obrotów
I to tyle. Takich kółeczek jeszcze trochę muszę zrobić żeby mieć komfort pracy w pełnym zakresie obrotów jakie zaplanowałem do zabaweczki.