Koszt przeróbki Tech Miga na CNC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
inwestycja w modyfikacje czy w samą tokarkę?
kilkanaście lat temu w technikum robiłem taka przeróbkę na prace dyplomową (foto- w galerii) top znaczy że jest to dość proste;)
[ Dodano: 2013-05-30, 20:06 ]
aha no tak tuxcnc, ma rację jak założysz działalność to klientów znajdziesz na większe serie ale i "pomagając" kolegą z forum idzie zarobić przynajmniej na nowe narzędzia do swojego garażu
a po co tu plany wymienić śruby silniki zamocować na wrzeciono enkoder i gotowe podpinać sterowniki do kompa i jechaneKonradZ pisze:Proszę mi powiedzieć czy istnieje szansa kupić dobre plany przeróbki tokarki Tech Mig550

[ Dodano: 2013-05-30, 20:06 ]
aha no tak tuxcnc, ma rację jak założysz działalność to klientów znajdziesz na większe serie ale i "pomagając" kolegą z forum idzie zarobić przynajmniej na nowe narzędzia do swojego garażu
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
Muszę odkopać temat
Proszę mi powiedzieć co oprócz tych elementów poniżej muszę jeszcze kupić, aby przerobić tokarkę na CNC:
-Silnik krokowy 2szt 400zł
-Sterownik silnika krokowego 2szt 400zł
-Płyta główna CNC 1szt 100zł
-Zasilacz 1szt 100zł
-Transformator 1szt 200zł
-Śruba kulowa 2szt, nakrętka kulowa 2szt 900zł
Częsci zamierzałbym użyc ze średniej półki cenowej i tak na dobrą sprawę wyszłoby mi około 2000zł (powiedzcie czy to realne).
Pozdrawiam

Proszę mi powiedzieć co oprócz tych elementów poniżej muszę jeszcze kupić, aby przerobić tokarkę na CNC:
-Silnik krokowy 2szt 400zł
-Sterownik silnika krokowego 2szt 400zł
-Płyta główna CNC 1szt 100zł
-Zasilacz 1szt 100zł
-Transformator 1szt 200zł
-Śruba kulowa 2szt, nakrętka kulowa 2szt 900zł
Częsci zamierzałbym użyc ze średniej półki cenowej i tak na dobrą sprawę wyszłoby mi około 2000zł (powiedzcie czy to realne).
Pozdrawiam
-
- Posty w temacie: 2
to zależy czy resztę elementów takich jak oprawy łożysk, sprzęgła, mocowania silników, enkoder wrzeciona, przydało by sie sterowanie wrzecionem przez PWM tak by maszyna była faktycznie automatyczna a nie że trzeba stać i zmieniać obroty. do tego kilka imaków specjalnych by na suporcie zamocować więcej niż jedno narzędzie (coś jak w moim ostatnim tworze)
dla porównania sterowanie (czyli elektronika w tym PWM i moduł enkodera-wystarczy dorobić tylko tarcze oraz 2 silniki u Marka to koszt ok 1600zł
policz kable śruby, nakrętki, podkładki i inne pi***ołki ( pójdziesz do elenktycznego kupisz trochę kabla jakieś wtyczki , izolacje termokurczliwą ,przełączniki, włącznik główny ,grzyba itd. i zostawisz parę stówek)
doświadczenie wielu budowniczych CNC zwykle podpowiada że jeśli już policzyłeś podstawowe i najdroższe elementy ich koszt pomnożony razy 2 daje mniej więcej kwotę końcową
dla porównania sterowanie (czyli elektronika w tym PWM i moduł enkodera-wystarczy dorobić tylko tarcze oraz 2 silniki u Marka to koszt ok 1600zł
policz kable śruby, nakrętki, podkładki i inne pi***ołki ( pójdziesz do elenktycznego kupisz trochę kabla jakieś wtyczki , izolacje termokurczliwą ,przełączniki, włącznik główny ,grzyba itd. i zostawisz parę stówek)
doświadczenie wielu budowniczych CNC zwykle podpowiada że jeśli już policzyłeś podstawowe i najdroższe elementy ich koszt pomnożony razy 2 daje mniej więcej kwotę końcową
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)

-
- Posty w temacie: 1
Musisz się zdecydować, czy potrzebujesz tokarki czy może frezarki. Od tej decyzji trzeba zacząć. Dobrze przemyślana przebudowa tokarki ( a może jednak frezarki) na CNC wydaje się łatwiejsza od budowy maszyny od podstaw, ale "dawca" limituje np. rozmiary.KonradZ pisze:wydaje mi się prostrza przeróbka tokarki na CNC niż budowa frezarki
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ