Podziałka w OUS - 01
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Podziałka w OUS - 01
Witam. od 2 tygodni jestem posiadaczem tokareczki OUS-01 rok 1977. Obecnie jest w fazie czyszczenia i doprowadzania do porządku. Mam takie pytanie dotyczące tych stożków na których jest wybita podziałka, które są na osi śrub pociągowych. Rozumiem, że one powinny się kręcić razem z osią ale też mieć możliwość obracanie się wokół osi celem np. ustawienia głębokości toczenia? Rozumiem to tak, że na wyłączonej tokarce "dojeżdżam" nożem do materiału zgrywam zero z kreską na mocowaniu śruby i wtedy przy dojechaniu do materiału wiem ile setek nóż wejdzie w materiał - tak? Może ktoś z Was wie jak oryginalnie było zrobione żeby podziałka kręciła się razem ze śrubą ale jednocześnie była możliwość ustawiania jej? Dziękuję za wyrozumiałość dla początkującego kolegi. Pozdrawiam
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
No tak to w zarysie wyglądapabloo pisze:Rozumiem to tak, że na wyłączonej tokarce "dojeżdżam" nożem do materiału zgrywam zero z kreską na mocowaniu śruby i wtedy przy dojechaniu do materiału wiem ile setek nóż wejdzie w materiał - tak?

Np. tak: tarcza z podziałką ma pewien luz na walcowej części na której się obraca. W tą szczelinę jest wstawiona sprężynująca blaszka i załatwione.pabloo pisze:Może ktoś z Was wie jak oryginalnie było zrobione żeby podziałka kręciła się razem ze śrubą ale jednocześnie była możliwość ustawiania jej?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Zapobieżenie samoistnego przestawiania się bębenka podczas obrotu korbki można realizować na różne sposoby, do najprostszych należą:
- ciernie, za pomocą oringu
- blokowane śrubką dociskającą bębenek do pokrętła (wzdłużnie lub poprzecznie)

- blokowanie sprężystą blaszką (np odcinek sprężyny zegara)
- cierne, kulką bądź mosiężnym grzybkiem na sprężynce
-za pomocą sprężyny dociskającej (cz.36 na rys.)

jest jeszcze wiele innych skomplikowanych, z przesuwna skalą, przekładniami, itp

- ciernie, za pomocą oringu

- blokowane śrubką dociskającą bębenek do pokrętła (wzdłużnie lub poprzecznie)

- blokowanie sprężystą blaszką (np odcinek sprężyny zegara)

- cierne, kulką bądź mosiężnym grzybkiem na sprężynce

-za pomocą sprężyny dociskającej (cz.36 na rys.)

jest jeszcze wiele innych skomplikowanych, z przesuwna skalą, przekładniami, itp

pozdrawiam,
Roman
Roman