Luzy na lozu

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
johnny36
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Luzy na lozu

Post napisał: johnny36 » 09 sty 2011, 13:41

Witam
Czy istnieje jakas metoda likwidacji luzu na prowadnicach loza ??
Widzialem ze z suportem nie ma problemu poniewaz sa śruby regulacyjne jednak jesli chodzi o prowadnice na lozu to nic tekiego nie dostrzeglem.
Pytam poniewaz w mojej tokarce wystepuja tam straszne luzy ktore jak sie domyslam uniemozliwiaja przecinanie czegokolwiek poniewaz strasznie przeskakuje, piszczy i w ogole lamia sie przecinaki. Luz jest wyczuwalny w rekach i mysle ze moze dochodzic do 1mm.
Luz wystepuje mimo podlaczaone sruby napedowej ktora nie jest sprzegnieta z wrzecionem

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: RomanJ4 » 09 sty 2011, 16:11

Nie bardzo mogę z tego opisu wywnioskować o jakie luzy Co chodzi?
Musisz konkretnie nazywać części swojej obrabiarki. http://dobortokarek.pl/budowatokarki.php
Czy chodzi o luz na jaskółce w saniach (suporcie) poprzecznych, (jaskółka to te ukośne prowadnice)
Obrazek
widać tam z prawej strony listwę służącą do kasowania luzu (na fot.1 te wkręty z nakrętkami z kontrującymi z boku sanek narzędziowych do tego służą, przy sankach(suporcie) poprzecznych są takie same)
- czy o luz na zębatce przesuwu wzdłużnego suportu?
Obrazek
pod wałkiem zębatym widać listwy trzymające cały suport na łożu
Obrazek
i teoretycznie tam luz powinien być minimalny, ale w praktyce jest różnie. Jeśli jest za duży należałoby je podszlifować w części przykręcanej do suportu (jeśli po szlifowaniu wyjdzie za ciasne pasowanie i ciężko będzie przesuwać, można dać podkładkę z kalki itp.) Można też do przecinania blokować suport, dokładnie ustawiając nóż sankami (suportem)naqrzędziowymi.
Obrazek

Tu znajdziesz dużo informacji o różnych naszych maszynkach
http://www.mini-lathe.com/Mini_lathe/Mo ... .htm#cfcsm
http://www.metalwebnews.com/mr.html
pozdrawiam,
Roman

Autor tematu
johnny36

Post napisał: johnny36 » 10 sty 2011, 15:42

chodzi o luz wystepujacy na prowadnicach laczocych suport z lozem, myslalem ze da sie to jakos latwo zalatwic ale w takim wypadku bede musial rozkrecic calosc i sie temu przyjzec

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 10 sty 2011, 15:55

to chyba najlepsze rozwiązanie .
Zanim jeszcze rozkręcisz dobrze byłoby zmierzyć np szczelinomierzem jaki tam występuje luz między dolną powierzchnia ślizgową łoża a listwą suportu, ewentualnie podnosić suport i zmierzyć luz między pryzmą łoża a powierzchnią ślizgową pryzmy suportu. Będzie jakiś pogląd na wielkość luzu a potem po ew. poprawieniu do porównania. Podnosząc suport można też zmierzyć za pomocą czujnika zegarowego dotykającego górnej płyty suportu.
pozdrawiam,
Roman

Adam Domański
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: Adam Domański » 18 sty 2011, 14:45

Witam w nutoolu jest możliwość kasowania tych luzów, nie wiem jaką masz Ty tokarkę.

azaz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: azaz » 18 sty 2011, 21:42

mam wlasnie nutoola, jak by mogl kolega podpowiedziec jak to zrobic bo nie zupelnie czasu zeby rozebrac maszynke.
pozdrawiam

Adam Domański

Post napisał: Adam Domański » 25 mar 2011, 23:13

Witam
Kolega azaz pytał jak kasować luzy na łożu, na pierwszym zdjęciu śruby 1,2,3 i 4 są do kasowania a 5 i 6 to kontry.Na drugim zdjęciu widać wymienioną tulejkę na osi 2 dzięki czemu mogłem skasować luzy pomiędzy osią 1,2 i listwą zębatą. Tulejka jest z brązu i ma otwór nieosiowo, przesunięcie o 1 mm.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 03 gru 2012, 20:11

ja mam właśnie luz między kołami na osiach 1 i 2 z drugiego zdjęcia, u mnie jeszcze dochodzi to że koło 2 jest na plastykowym elemencie, dzisiaj rozkręciłem i okazało się że ten plastyk jest pęknięty, muszę wyfrezować nowy element, ale właśnie dobry ten pomysł z przesunięciem osi 2 względem osi 1 aby wyeliminować ten luz. Luz mam jeszcze na tej osi w puncie klinu który trzyma to koło zębate, czyli luz między kołami i luz samego koła zębatego względem osi. chcę też wstawić łożyska na (min.) oś 1 od strony korby, jest tam stalowa tulejka wstawiona w żeliwo, wiadomo jak to pracuje. Chcąc w przyszłości przerobić na cnc ten luz jest niedopuszczalny jak i opory związane z brakiem łożyskowania. U ciebie oś nr 2 jest mocowana w całym odlewie. u mnie jest tyle lepiej że jest ten element na kołkach ustalających, przy rysowaniu elementu do frezowania mogę otwory przesunąć o 1 mm. w stronę osi 1 i powinno grać.

[ Dodano: 2012-12-04, 08:44 ]
czy do łożyskowania tych dwóch osi z drugiego zdjęcia nadają się łożyska igiełkowe? Jak tak to nic nie muszę frezować toczyć czy rozwiercać, bo wałki i otwory zgadzają się z wymiarami takich właśnie łożysk. Nie wiem czy zamawiać czy szukać czegoś innego?!
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 05 gru 2012, 11:18

Tyle, że niektóre typy łożysk igiełkowych są w postaci tylko koszyczków z igiełkami,
Obrazek
gdzie wewnętrzna i zewnętrzna bieżnia wykonana jest bezpośrednio w materiale współpracujących części, zazwyczaj przez utwardzenie (hartowanie) i szlifowanie, np powierzchnia walka i gniazda korpusu i musi być wykonana w odpowiedniej tolerancji.
Obrazek

W tym akurat przypadku (suport) obroty przy ręcznym kręceniu będą bardzo małe, wiec bieżnia nie musi być aż tak twarda i wykonana tak idealnie. .

Typowe tolerancje masz tu
http://www.skf.com/skf/productcatalogue ... =1&lang=pl
wg http://www.skf.com/portal/skf/home/prod ... ink=1_0_78

Reasumując jeśli zmieści Ci się koszyk z tak dobranymi igiełkami aby było bez przerabiania i nie będzie nadmiernych luzów, to warto.

A, i jeszcze jedno.
Czasem jeśli luz międzyzębny między dwoma kołami zębatymi jest fabrycznie za duży (a to w naszych chinkach jest niestety częste), to można to skorygować stosując odpowiednio dobrane średnicą zewnętrzną łożysko, pod które roztaczamy otwór gniazda w korpusie przesunięty w stosunku do oryginalnego o wartość korekty. Ale do tego trzeba mieć dostęp do frezarki, wytaczadło, i czym zmierzyć.
Ostatnio zmieniony 05 gru 2012, 11:43 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 3 razy.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

smouki
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: smouki » 05 gru 2012, 11:40

Dzięki za potwierzenie moich przypuszczeń. Pytałem o to bo właśnie znalazłem w necie odpowiednie łożyska, będę próbował tak. To zamawiam odpowiednie łożyska żeby dotarły do mnie za pomocą rodziny przyjeżdżającej z Polski na święta.
jak ktoś chce znajdzie sposób...jak ktoś nie chce znajdzie powód
MÓJ KANAŁ YOUTUBE

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”