Jaką Mini Tokarkę Wybrać ??

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
Tomi2412
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 29

Post napisał: Tomi2412 » 31 gru 2013, 14:55

Wygląda na to, że z używanych o najdokładniejszej precyzji została Hobbymat MD-65
http://allegro.pl/tokarka-stolowa-hobby ... 12597.html oraz ta rosyjska której dokładności nie znam. Ale obydwa sprzęty są solidne, mają stalowe przekładnie, rosyjska czy radziecka jak kto woli ma moc 500 W a niemiecka 250 W obydwie mają ten sam zakres toczenia. Jak na razie wygląda, że są to najlepsze oferty dla mnie jak na razie. A tak na marginesie UNIMAT 4 została znowu podbita do 796 zł

Tagi:

Awatar użytkownika

GrafRamolo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 21
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 31 gru 2013, 16:16

Osobiście wybrał bym hobbymata bo z rosją to loteria albo się trafi albo nie.

lobudek
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10

Post napisał: lobudek » 31 gru 2013, 17:12

Ja brałbym universala, na pewno solidniejszy i większy od hobbymata, zapewne też precyzyjniejszy no i ma FALOWNIK i dodatkowe oprzyrządowanie!

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: clipper7 » 31 gru 2013, 17:38

lobudek pisze: brałbym universala
Ja też, jeżeli nowy. Macałem coś takiego, brzydkie jak noc, ale to krępy zawodnik.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ

Awatar użytkownika

panzmiasta
Posty w temacie: 12

Post napisał: panzmiasta » 31 gru 2013, 18:14

lobudek pisze:... zapewne też precyzyjniejszy no i ma FALOWNIK i dodatkowe oprzyrządowanie!
Nie przesadzasz kolego lekko, solidne=precyzyjniejsze ? , czytałeś opis hobby jest pomierzona czujnikiem czyli ZAPEWNE przy kliencie by się pochwalić wyjmie ponownie czujnik i się pochwali precyzją tokarynki ...

Mało istotna lecz najważniejsza rzeczą to jest zawsze odbiór osobisty , wtedy można coś powiedzieć o precyzji ... z Wrocławia do Kętrzyna raczej blisko nie jest :mrgreen: , tak że nad rosjanką to bym się głęboko zastanawiał - no chyba że twórca tematu lubi kupowanie na chybił-trafił . Tomi2412 nie spiesz się , to nie nerka , nie wziąłeś 2 baniek unijnej pożyczki nie musisz inwestować dziś , jutro - bo przepadnie . Czas jest najlepszym pomocnikiem . Nie znajdziesz w tym tygodniu to się świat nie skończy .
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam

Autor tematu
Tomi2412

Post napisał: Tomi2412 » 31 gru 2013, 18:17

Rosyjski uniwersal był użytkowany przez starszego pana a później trafił w ręce aktualnego który go użytkował ponoć nie wiele, bo ma większą tokarkę którą głównie użytkuje. Co do tego rosyjskiego sprzętu, brak danych na temat dokładności, nigdzie nie mogę trafić na jakiekolwiek dane o tym sprzęcie, nawet filmików na youtubie nie mogę znaleźć. może ktoś na takie dane trafił ? Albo czy może ktoś ma ten sprzęt i mógłby powiedzieć jak wykonane na nim elementy się prezentują ? Może znacie kogoś kto ma taki sprzęt i mógłby się podzielić doświadczeniem ?

Świat się nie skończy, ale mam do wykonania części do kilku prototypów. I tu mnie troszkę czas goni. Bo jeśli zbuduję maszynę do produkcji pewnych rzeczy. To mogę na samych tych rzeczach zarabiać po 500 - 600 zł miesięcznie. Produkt oglądał już klient i to nie jeden i jest zainteresowany zaopatrywaniem się w to u mnie. A ja stoję bo nie mam na czym zrobić maszyny. Dlatego potrzebna mi maszyna w miarę szybko, nie mogę tego odwlekać w nieskończoność, mówiąc a może poczekam jeszcze tydzień a później kolejny tydzień itd. Może lepszym rozwiązaniem jest wzięcie nowej chińskiej tokareczki za 2.000 zł i wrzucenie w nią zestawu CNC. Sprzęt na gwarancji więc i nie byłoby co się przejmować awarią przez dwa lata to by wymienili. To też jakiś pomysł jest. A może jednak ta niemiecka używana ? Fakt najlepiej jest osobiście obejrzeć. Tylko, że dystans nie jest mały i w obydwu przypadkach dojechać aby zobaczyć sprzęt to też są koszta które wpływają na cenę ostateczną. Jedyny spokój to zakup czegoś nowego na gwarancji, inaczej trzeba ryzykować z używanym sprzętem. Bo może się coś trafić świetnego albo coś do kompletnego remontu. I to jest ten zgryz który mam i stale się zastanawiam.

Awatar użytkownika

GrafRamolo
Posty w temacie: 21
Kontakt:

Post napisał: GrafRamolo » 31 gru 2013, 22:50

Zasadniczo wyznaczyłeś kryteria prawie niemożliwe do spełnienia. Ma być precyzyjne, tanie, szybko, cnc i niezawodnie. Z doświadczenia wiem, że jak tanio to nie szybko ani nie bezdotykowo. Jak precyzyjnie i niezawodnie to nie tanio i szybko itp.

A może zleć komuś wykonanie elementów, komuś kto ma doświadczenie i solidne maszyny a spokojnie poluj na okazję i zbieraj fundusze, wtedy jest szansa że coś znajdziesz. Jak napisał mądrze kolega okazje się trafiają jak nie ta to inna, cierpliwości.

zobacz tu masz wszystko prawie, bo i solidnie i od reki i cnc i niezawodne i nie wymaga remontu tylko tanio może nie być ale to jeden tylko punkt z 6, to nieźle :twisted:
http://www.rdmo.com/en/inv/item/3793/ph ... -102N.html

Autor tematu
Tomi2412

Post napisał: Tomi2412 » 31 gru 2013, 23:00

Już trzy tulejki robię do prototypu i zajmuje to ponad miesiąc. Ale prędzej czy później nie minie mnie tokarka bo mam do wykonania 1.000 tulejek. Gdybym miał to zlecić to kosztowałoby mnie majątek. Za podobne tulejki w ilości 40 sztuk zapłaciłem kiedyś 900 zł !!! Jeśli zlecę wykonanie części, to szarpnie mnie za kieszeń z budżetu na tokarkę. Poczekać mogę do przyszłego wtorku, bo w przyszły weekend chciałbym się zająć częściami. 7 stycznia mają ruszyć u znajomego moje tulejki. Zobaczę jaki będzie postęp w pracach nad nimi.

Witam, dokonałem wyboru odnośnie zakupu tokarki. Jak tylko dostane odpowiedź od sprzedawcy kupuje sprzęt. Decyzja padła na poczciwą rosjanke, dlatego, że jest to sprzęt niezwykle solidny i masywny oraz prosty. Gdy ją otrzymam ocenię jakość wykonania i podziele się na forum tymi onformacjami. Zawsze w razie czego można dokupić łoża śruby precyzyjne kulowe i pociągowe w cenie około 600 zł. A jeśli jest dobra baza sprzętowa, taką modyfikację warto zrobić aby poprawić znacząco precyzyjność wykonania. Myślę, że to jest najlepsza decyzja za takie środki do 3.600 zł aby kupić ten sprzęt, adaptować go na CNC oraz w razie czego dokonać wymiany śrub pociągowych na precyzyjne. Co o tym sądzicie panowie. Sprzęt można usprawniać z czasem myślę, że to najlepszy wybór niż nawet chińska nowość.

zibi201
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5

Post napisał: zibi201 » 01 sty 2014, 12:51

Mam pytanie odnośnie tych tokarek, a nie chcę zakładać nowego tematu.
Czy sprzęty, o których tu mowa różnią się mocno głośnością pracy? Powoli szukam małej tokarki, a będę jej używał w piwnicy, nad którą mieszka sąsiad...
W grę u mnie wchodzi najbardziej Hobbymat, TSA16, MN80 lub jakaś tokarka z ZSRR. Czy chińczyki są cichsze?

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: oprawcafotografii » 01 sty 2014, 13:33

Tomi2412 pisze:...decyzja za takie środki do 3.600 zł aby kupić ten sprzęt, adaptować go na CNC oraz w razie czego dokonać wymiany śrub pociągowych na precyzyjne. Co o tym sądzicie panowie. Sprzęt można usprawniać z czasem myślę, że to najlepszy wybór niż nawet chińska nowość.
Chyba potrzebne wiadro wody ;-)

Piszesz ze caly biznes po to zeby zarabiac kilkaset zlotych miesiecznie -
sam zamysl sie chwali, jakbys byl blizej moze jakas kooperacja by sie urodzila ;)

Niemniej z doswiadczenia - nie ma szans zeby wszystkie zalozenia jakie teraz masz
sie sprawdzily. W efekcie prawie napewno bilans sie nie zgodzi i nie zarobisz nic.

Nie pisze tego po to by Cie zniechecic do pracy. Pamietaj jednak ze plany typu
pojutrze kupie tokarke, za tydzien zrobie z niej CNC bo mam zamowienie ktore musze
'zrobic na za trzy tygodnie, zeby zarobic kase rzadko sie sprawdzaja...

Kupujesz maszyne o niewiadomym stanie technicznym, w praktyce napewno gorszym
niz opowiada sprzedawca, bedzie jeszcze wiele niespodzianek niczym zobaczysz
jakis przychod...

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”