Kilka pytań do użytkowników LD 550
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Mam parę elektronarzędzi Mac Alister i są OK, oczywiście, jak każde narzędzie, na pewno nie lubią być przeciążane. Z drugiej strony, są dosyć solidnie zbudowane i budzą zdecydowanie najwięcej zaufania w swojej klasie cenowej.
Kilka miesięcy temu kupiłem wiertarkę w LM, tak się złożyło, że jej nie użyłem aż do urlopu (wrzesień). Wtedy okazało się, że wrzeciono jest krzywe i uchwyt ma bicie liczone w mm. Zgłosiłem się z reklamacją, pojawił się pan z działu elektronarzędzi i po małej (fachowej) wymianie zdań uznał, że to nie uszkodzenie a wada fabryczna i po chwili miałem w rękach nową wiertarkę. Bywa więc różnie.
Kilka miesięcy temu kupiłem wiertarkę w LM, tak się złożyło, że jej nie użyłem aż do urlopu (wrzesień). Wtedy okazało się, że wrzeciono jest krzywe i uchwyt ma bicie liczone w mm. Zgłosiłem się z reklamacją, pojawił się pan z działu elektronarzędzi i po małej (fachowej) wymianie zdań uznał, że to nie uszkodzenie a wada fabryczna i po chwili miałem w rękach nową wiertarkę. Bywa więc różnie.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Kupiłem wyrzynarkę i wkrętarkę MacAlister. Wkrętarkę kupowałem,bo wtedy w castoramie można było dokupić akumulatory, po około 6 miesiącach padł jeden akumulator, a wtedy już nie dało się dokupić takich akumulatorów. Wkrętarka chodzi ale jest bardzo ciężka i pozostał mi tylko jeden akumulator. Wkrętarka po około 6 miesiącach ma takie bicie brzeszczotu, że aż szarpie materiałem. Tak, że powiedziałem, że już nigdy więcej MacAlistera. Kupiłem Boscha profesional wkrętarkę na napięcie 10,8V ( jest bardzo mała i lekka, a na 1 biegu dość silna 30Nm) i wyrzynarkę( żadnych drgań czy bicia)
[ Dodano: 2013-10-04, 18:58 ]
Dodam jeszcze, że MacAlister jest stosunkowo drogim narzędziem i nie wiele trzeba dołożyć żeby kupić jakieś firmowe narzędzie, ale wszystko zależy od szczęścia.
[ Dodano: 2013-10-04, 18:58 ]
Dodam jeszcze, że MacAlister jest stosunkowo drogim narzędziem i nie wiele trzeba dołożyć żeby kupić jakieś firmowe narzędzie, ale wszystko zależy od szczęścia.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
A ja z innej beczki, LD550 zanabyłem już około pół roku temu w LM. Teraz przyszła zima zrobiło się sporo wolnego czasu i mam zamiar zabrać się za zrobienie stanowiska i doprowadzenie tokarki do stanu używalności. Na temat, czy każdy z was (posiadających 550 czy to nutool czy tech mig) rozbierał przed pierwszym użyciem swoją tokarkę na części pierwsze i robił gruntowny przegląd ?? Wiadomo że pewne rzeczy wymagają wyczyszczenia tj, zmycie czerwonego smaru ew. wyczyszczenie skrzynki przekładni itd. Zastanawia mnie co tak naprawdę muszę zrobić aby zacząć pracować nie niszcząc uprzednio sprzętu. Zaznaczam też że jestem osobą która nie ma o tokarkach dużego pojęcia a na mojej LD550 będę się dopiero wszystkiego uczył
Niestety nie było mnie stać na kupno sprzętu za 10k który był by gotów do pracy po rozpakowaniu... 

-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 3
Tak do kompletnie do części pierwszych nie musisz rozbierać, nie ruszałbym skrzynki biegów na Twoim miejscu, tylko wypłukać jej ropą kilka razy. Do całkowitej rozbiórki kwalifikuje się suport z sankami. Przy czym najlepiej jakbyś sobie strzelał foty po każdej operacji żeby potem złożyć z powrotem, bo DTR-kę to można o kant du** potłuc.