Profilteowy na suporcie LD 550 tudzież Nutool
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
XXI wiek. Albo idziesz do przodu albo się cofasz. Możliwości też nie ma co porównywać. Zamiast machać korbami i suwmiarką poustawiasz w kompie, i się przyglądasz. Niestety świat pędzi do przodu i trzeba się chociaż w jakimś stopniu dostosowywać. I nie chodzi o masową produkcję bo te małe zabawki do tego nie służą. Ale już do nauki i drobnych prac takie CNC DIY jest jak najbardziej OK.marshall pisze:Co Wy z tym cnc? Co drugi to masowa produkcje zaklada czy jak?
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 17
To fakt , macie racje choc sa jeszcze tacy, i to wcale nie starzy co lubia sobie pomachac wajhami
... ale puki co musze te maszyne doprowadzic troche do pozadku i dokupic kilka potrzebnych dodatkow... przez pol roku dosc intensywnie jej uzywalem i widze juz pewne mankamenty, ktore bede sukcesywnie staral sie niwelowac. Moze jak kiedys sie uzbiera na cos lepszego to ta posluzy na jakies eksperymenty cnc, kto wie...

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
To jest ciężko określić bo każdy robi inaczej na innym sterowaniu etc. Można już na silnikach 3Nm zrobić i w 1500pln się pewnie cała elektronika zmieści. Do tego części powiedzmy tysiak, trochę przydasi i własna praca. Więc taka ekonomiczna wersja około 2500pln.rc36 pisze:senio, Możesz podać przybliżony koszt przeróbki Nutoola 550 na CNC w wersji posuw wzdłużny na śrubie kulowej, poprzeczny na śrubie trapezowej + gwintowanie bez kół zmianowych.
Ja akurat użyłem sporych silników 6,9Nm więc i sterowanie droższe. W szafie u Marka za całe sterowanie z silnikami ponad 3200 pln. Nie liczyłem reszty nigdy dokładnie, a mniej więcej około 4500 pln za elektronikę + części. Do tego różne przydasie , własna praca i to wszystko. Enkoder do gwintowania natomiast jest własnej roboty tylko tarczę mi AdamFX zrobił bo wtedy jeszcze nie miałem czym samemu frezować cnc. Koszt optyki to są groszowe sprawy kilka zeta. Płytka do enkodera była w komplecie ze sterowaniem. Komputer do sterowania DELL GX270 bo mam na Linuxie + monitor. Tak więc moja zabawa z tokarką skończyła się w okolicy 5000PLN.
Osobiście robię różne dziwne rzeczy czasami, i te mocniejsze silniki się bardzo przydają. Niedawno dłutowałem 8 mm rowek na klin i poszło bez stresu. Na 3Nm pewnie by już nie dało rady. Takie rzeczy trzeba sobie przemyśleć co się będzie robiło i wtedy decydować czy taniej delikatniej, czy jednak włożyć solidniejsze podzespoły jak do większych maszyn wkładają, i nie obawiać się że silnik stanie czy pogubi kroki przy ambitniejszym zadaniu
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 17
Czy te fabryczne nakrętki od posuwów, poprzecznego i szufladki można ciąć żeby przerobić na takie z możliwością kasowania luzów? Nie mam frezarki ani nikogo sensownego co mi w mojej mieścinie by je dorobił dlatego na początek zrobiłbym to sam... Tylko dziwne bo ta od poprzecznego jest stalowa u mnie a te co widziałem przez forumowiczów dorabiane są z mosiądzu chyba.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 10
nie tnij tylko daj drugą i delikatnie skontruj by skasowac luz i unieruchom srubkami obie ze soba
taka nakretka kosztuje 5-10zł stalowa
z brązu są ok 2 razy droższe ale dużo lepsze stawiają duzo mniejszy opór wiec mozna je ciasniej skontrować kasując praktycznie luz do zera bez blokowania obracania sruby
dla pełnego szczescia musisz zrobic luzy łożyskowania sruby czyli brązowe tuleje łożyskujące albo najlepiej dac 2 kulkowe łożyska oporowe lub 2 przeciwstawne kulkowe łożyska skośne
(koszt łozysk jakies 10zł ale wymaga toczenia niestety na innej tokarce)
taka nakretka kosztuje 5-10zł stalowa
z brązu są ok 2 razy droższe ale dużo lepsze stawiają duzo mniejszy opór wiec mozna je ciasniej skontrować kasując praktycznie luz do zera bez blokowania obracania sruby
dla pełnego szczescia musisz zrobic luzy łożyskowania sruby czyli brązowe tuleje łożyskujące albo najlepiej dac 2 kulkowe łożyska oporowe lub 2 przeciwstawne kulkowe łożyska skośne
(koszt łozysk jakies 10zł ale wymaga toczenia niestety na innej tokarce)