To jest planszajba nakręcana na gwint wrzeciona którego u ciebie nie ma.strikexp pisze:Znalazłem jeszcze tańszy uchwyt Luna 150mm, ale nie wygląda zachecająco:
http://allegro.pl/uchwyt-tokarski-luna- ... f435886e41
Tylko cena dość atrakcyjna, testował ktoś? Do mojej tokarki za duży ale warto wiedzieć ile to warte.
I co byście polecali, nową Tokiwa czy używanego, zardzewiałego bison? Szczeki oczywiście niezależne
Jaki uchwyt niezależny do mini tokarki?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
W sumie racja, nie pomyślałem o tym. Tylko ja to i tak mam za małą tokarkę do tak dużego uchwytu. Musiałbym dużo kombinować z mocowaniem elementów. Z drugiej strony, w tak duży uchwyt da sie włozyć różne ciekawe elementy.
Tylko czy jest sens kupowania do małej tokarki, tak dużego uchwytu. Skoro i tak prędzej czy później kupię wytaczadło.
Tylko czy jest sens kupowania do małej tokarki, tak dużego uchwytu. Skoro i tak prędzej czy później kupię wytaczadło.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Czy można złapać uchwyt 4 szczękowy niezależny w szczęki wewnętrzne uchwytu 3 szczękowego i w ten sposób oszczędzić sobie na wierceniu odpowiednio rozstawionych otworów, oraz roboty przy wymianie uchwytów. Robił już tak ktoś?
Bo zastanawiam się nad zakupem czteroszczękowca i dlatego pytam czy zda taki patent egzamin podczas amatorskiego toczenia.
Bo zastanawiam się nad zakupem czteroszczękowca i dlatego pytam czy zda taki patent egzamin podczas amatorskiego toczenia.
Ostatnio zmieniony 05 wrz 2017, 09:37 przez amator7, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Można, ale trzeba zadbać o sporą różnicę wymiarów uchwytów, wtedy jakoś idzie, szczególnie, jak ma się do wytoczenia jakąś pierdółkę. To jest sposób stosowany na dużych tokarkach.Czy można złapać uchwyt 4 szczękowy niezależny w szczęki wewnętrzne uchwytu 3 szczękowego
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
A myślałeś nad wykorzystaniem enkodera podłączonego do wrzeciennika oraz nieco przerobionym programie od DRO w taki sposób, żeby wyświetlacz pokazywał kąty oraz minuty i po przekroczeniu jednego pełnego obrotu nie dodawał więcej a za to liczył ponownie od zera. Mi też by się czasem przydał taki program szczerze mówiąc. Wiercić by można wiertarką umocowaną do suportu, czymś takim jak fortunka.strikexp pisze: W jaki sposób nawierciłeś otwory w odpowiednich miejscach? Kupiłem cyrkiel traserski za kilka złotych, ale nie mam stołu obrotowego. Więc nie wiem jak zrobić wiercenia na odpowiednich kątach kołowych. Jest na to jakiś inny sposób?