Przegląd oferty przed zakupem
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Ogólnie w tokarkach jak nie jest problemem mieć większy uchwyt to lepiej zakładać właśnie większy. Dlatego ze tokarka to niebezpieczna maszyna z wirującymi elementami i warto dość mocno zaciskać po to aby nie latały póżniej koło uszu... W najlepszym wypadku koło uszu...
A im większy uchwyt tym mocniej można nim złapać dany detal a to podwyższa bezpieczeństwo użytkownika.

Tagi:
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 22
Dzięki RomanJ4 za zaciskową kwintesencję... będę tym tropem podążał.
Właśnie wróciłem z garażu gdzie czyściłem tokarkę.
Skrzynię biegów też umyłem choć nie bez problemów. Okazało się , że otwór spustowy jest nieco wyżej niż dno. Dlatego przechyliłem całość na bok i chyba ze sto razy przepłukałem benzyną 95 a na końcu oczyszczoną. Udało się wypłukać trochę osadu (około 1/4 małej łyżeczki) i jeden potencjalnie niebezpieczny fant - grudkę odlewu 2x2mm. po odparowaniu resztek benzyny odkurzyłem jeszcze dno końcówką zrobioną z kawałka kiteka. Olej choć czysty to odlałem na inne potrzeby a do tokarki wleję 15w40 (taki proponują w mojej DTR-ce)... Z tymi olejami to też zawrót głowy , prawie każdy na innym "jeździ"... kiedyś był jeden wspaniały LUX i nikt nie narzekał.
Właśnie wróciłem z garażu gdzie czyściłem tokarkę.
Skrzynię biegów też umyłem choć nie bez problemów. Okazało się , że otwór spustowy jest nieco wyżej niż dno. Dlatego przechyliłem całość na bok i chyba ze sto razy przepłukałem benzyną 95 a na końcu oczyszczoną. Udało się wypłukać trochę osadu (około 1/4 małej łyżeczki) i jeden potencjalnie niebezpieczny fant - grudkę odlewu 2x2mm. po odparowaniu resztek benzyny odkurzyłem jeszcze dno końcówką zrobioną z kawałka kiteka. Olej choć czysty to odlałem na inne potrzeby a do tokarki wleję 15w40 (taki proponują w mojej DTR-ce)... Z tymi olejami to też zawrót głowy , prawie każdy na innym "jeździ"... kiedyś był jeden wspaniały LUX i nikt nie narzekał.
-
Autor tematu - Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 22
Zainstalowanie tokarki odkłada się lekko w czasie... ale walczę...
Wiecie może co oznacza oznaczenie literką B przy stożkach? np uchwyt wiertarski M2 B18. Czy to chodzi o najszerszą średnicę stożka? Chcę zamówić taki uchwyt jak poniżej (na tradycyjny kluczyk) no chyba że z jakiegoś powodu odradzacie?
http://allegro.pl/uchwyt-wiertarski-na- ... 40217.html
Z kłem obrotowym na razie pasuję bo nie będzie mi potrzebny na razie.
Jeśli chodzi o noże to dałem ciała bo nie zmierzyłem jakie "wchodzą do osi" a w DTRce nie jest napisane.
Bedę chciał kupić te z wymiennymi płytkami chociaż z lutowanych i stalek nie rezygnuję więc też po jednym zestawie musowo zapewnić trzeba.
Jeśli chodzi o uchwyt szybkozmienny i przystawkę pionową na suport do frezowania to chciałbym Was prosić o poradę: Co proponujecie w kompromisie jakość/cena?
Jeśli chodzi o zadokowanie tokarki to jestem właśnie na etapie zamawiania elementów spod lasera - poniżej poglądowy rysunek jak ma to wyglądać po zespawaniu (materiał stal 5mm). Jak będzie cieplej to jakiemuś miejscowemu spawaczowi zlecę dorobienie stołu. Tymczasem tokareczka spocznie na starej komodzie, która zgodnie z dyrektywami UE dokona żywota jak jej na to pozwolą.

Wiecie może co oznacza oznaczenie literką B przy stożkach? np uchwyt wiertarski M2 B18. Czy to chodzi o najszerszą średnicę stożka? Chcę zamówić taki uchwyt jak poniżej (na tradycyjny kluczyk) no chyba że z jakiegoś powodu odradzacie?
http://allegro.pl/uchwyt-wiertarski-na- ... 40217.html
Z kłem obrotowym na razie pasuję bo nie będzie mi potrzebny na razie.
Jeśli chodzi o noże to dałem ciała bo nie zmierzyłem jakie "wchodzą do osi" a w DTRce nie jest napisane.
Bedę chciał kupić te z wymiennymi płytkami chociaż z lutowanych i stalek nie rezygnuję więc też po jednym zestawie musowo zapewnić trzeba.
Jeśli chodzi o uchwyt szybkozmienny i przystawkę pionową na suport do frezowania to chciałbym Was prosić o poradę: Co proponujecie w kompromisie jakość/cena?
Jeśli chodzi o zadokowanie tokarki to jestem właśnie na etapie zamawiania elementów spod lasera - poniżej poglądowy rysunek jak ma to wyglądać po zespawaniu (materiał stal 5mm). Jak będzie cieplej to jakiemuś miejscowemu spawaczowi zlecę dorobienie stołu. Tymczasem tokareczka spocznie na starej komodzie, która zgodnie z dyrektywami UE dokona żywota jak jej na to pozwolą.

-
- Posty w temacie: 12
Jeśli chodzi o frezowanie to przeczytaj to https://www.cnc.info.pl/topics89/przyst ... t17889.htmmarshall pisze:Jeśli chodzi o uchwyt szybkozmienny i przystawkę pionową na suport do frezowania to chciałbym Was prosić o poradę: Co proponujecie w kompromisie jakość/cena?
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 2
Jeśli wanna pod tymi ceownikami to tylko blacha położona na ten drewniany stół to w zasadzie wypadłoby tylko sprawdzić płaszczyznę tych wieżyczek czy nie ma jaja i skręcić to jak jest. Podkładanie gum sprawi że przy większych robotach będziesz miał disco nutoolmarshall pisze:Jak sądzicie, kłaść między tokarkę a wannę, na te wieżyczki jakąś gumę do wytłumienia sprawy czy tak jak jest?

-
- Posty w temacie: 1