BiedaCNC
Podłącze się do tematu. Jak wyważyć uchwyt? Da się to zrobić w garażu?Andrzej 40 pisze:Nie wiem, czy przy tej metodzie nie popsujemy wyważenia - w uchwycie zostaną 3 puste otwory rozmieszczone niesymetrycznie. Na wszelki wypadek można w nie wkręcić odpowiedniej długości robaczki i to powinno załatwić sprawę.
Tylko po co?GABE pisze:Jak wyważyć uchwyt?
Już Ci pisałem, że można "na znacznik". Trzeba przygotować sobie wkręcane, zaostrzone znaczniki i mocując uchwyt na zamku i lekkim uderzeniem przenieść pozycję otworów na tarczę.Więc nie wiem jak zrobić wiercenia na odpowiednich kątach kołowych. Jest na to jakiś inny sposób?
Jak masz w uchwycie załóżmy gwint m6 czy m8. Dorobić sobie szpilki zaostrzone na końcu jak punktaki, wkręcić tak żeby wystawały same czubeczki z uchwytu. Tak abyś mógł uchwyt założyć na zamek i wycentrować położenie. Później tylko puknąć delikatnie jakimś młotkiem drewnianym czy gumowym i masz odznaczone na zabieraku położenie otworów. Powiercić otwory lekko w plusie i gotowe. Śruby i tak nie centrują uchwytu a jedynie trzymają aby nie spadł z zamka.strikexp pisze: W jaki sposób nawierciłeś otwory w odpowiednich miejscach? Kupiłem cyrkiel traserski za kilka złotych, ale nie mam stołu obrotowego. Więc nie wiem jak zrobić wiercenia na odpowiednich kątach kołowych. Jest na to jakiś inny sposób?