BYDGOST pisze:Musi być możliwość przełączania obrotów śruby pociągowej lewo - prawo. W tych tokarkach tak jest, że ustawiasz dany gwint kołami gitary i taki toczysz. Gdy musisz wykonać gwint o innym skoku to znowu grzebiesz w gitarze, żeby wszystko poustawiać. Do gwintu lewego montujesz nawrotnicę. Na forum są tematy o nawrotnicy do Nutoola lub LD.
Czytałem o tym nawet napisałem do pewnego goscia ale sie nie odzywa ...
wiem że NUTOOL posiada nawrotnice a LD 550 nie
bo jeżeli tylko taka nawrotnica pasowałaby z Nutoola do LD to wystarczyło by ją gdzieś dokupić pytanie gdzie jak nigdzie sie nie spotkałem
jeśli by nie było to można było by dorobić , tyle że musiał bym mieć taką nawrotnice i ją skopiować
. narazie nie toczyłem żadnych gwintów i szczerze mówiąc nie bawiłem się tymi kołami z tyłu gitary

i też nie wiem czy nawet jesli miał bym taką nawrotnice od kogoś czy ona by tam podeszła nie wiem bo tokarke mam od wczoraj

ale szczerze powiem , że jestem mega zadowolony.
Kiedy tocze wałek może nie długi bo 5 cm to przy wracaniu do początku nie zostawia żadnego śladu a więc tylko się cieszyć
odnośnie konika to jest idealnie ustawiony fabrycznie , nic nie musiałem przestawiać
rysmen pisze:Rozkręć góre i wylej ten syf potem dobrze tam wymyj u mnie tam był piach po odlewach

i nalej noweg oleju troche popracuj i potem go zmień. Olej sie spuszcza od strony gitary zobaczysz tam srube chyba M8
jutro rozkręce górną pokrywę i zajrze co tam w środku jest spuszcze olej wyczyszcze i naleje nowy do połowy stanu wskaźnika , bo tak było nawet zalane od nowości
pozdrawiam Was i będe dalej opisywał historie mojej tokareczki
Darek
[ Dodano: 2013-11-12, 12:43 ]
Panowie czy te noże z allegro 12X12 11 sztuk około 90zł są godne polecenia ??
bo nie wiem jakie kupić a żeby się nie wkopać

mam na próbę od wujka nóż SW18 stal szybkotnąca i sam sobie wyprofilowałem prosty nożyk i super mi się nim skrawa i własnie z takiej stali chciałbym noże tylko żeby były już gotowe wyprofilowane
a te na allegro są ok tylko że boje się że one są jakieś miękkie być może sie myle ??
może ktoś mi poradzi
podaje linka np do tych co jestem zainteresowany proszę o opinie jesli ktoś kupił coś takiego
http://allegro.pl/komplet-11-nozy-tokar ... 04840.html