galeria prac Nutool
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 5
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Dawno nikt nic nie robił na NuToolu to może jak zaprezentuję ostatnie ewolucje.
Poproszono mnie o naprawienie zatartego wału korbowego łatwo nie było ale się udało.

Poproszono mnie o naprawienie zatartego wału korbowego łatwo nie było ale się udało.

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
- Posty w temacie: 1
Prawdopodobnie nie chciało się zdejmować ustawionego 3 szczękowegoahabich pisze:Tylko dlaczego na wrzecione nie jest zamontowany od razu 4-szczekowy tylko 3 szczękowy trzyma 4 szczękowy który trzyma mały 3-szczękowy ?

Jeśli mogę swoje przemyślenia podrzucić, to oś wału wychodzi poza otworem wewnętrznym uchwytu 4-szczękowego i mocowanie mogło by być niepewne (sama końcówka czopu o ile nie jest ona stożkiem) daleko od obrabianej powierzchni. Czy takie rozwiązanie mocowania nie zwiększa w tym wypadku sztywności obrabianego elementu?RomanJ4 pisze:Oszczędność czasu..
Ale równie dobrze można by złapać i ustawić oś wału od razu w uchwycie niezależnym z pominięciem uchwytu małego (chyba, że miałby często przemocowywać wał stronami)..
-
- Posty w temacie: 4
W tym przypadku (duże wykorbienie) ma kolega rację. Sztywniejsze też jest, bo pole obrabiane jest bliżej szczęk mocujących.rdarek pisze:to oś wału wychodzi poza otworem wewnętrznym uchwytu 4-szczękowego i mocowanie mogło by być niepewne (sama końcówka czopu o ile nie jest ona stożkiem) daleko od obrabianej powierzchni.
pozdrawiam,
Roman
Roman