Tech-Mig LD550 CNC
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 13
Enkoder działa, więc czas przyszedł na samozmienny imak. Mają koledzy może jakąś literaturę bądź zdjęcia/obrazki na ten temat? 
Myślę nad ok 8 pozycyjnym imakiem sterowanym silnikiem krokowym i jakąś hydrauliką. Ostatnio na pokazach widziałem imak z haasa blokowany na jednym stożkowym trzpieniu, myślę, że to dosyć dobry pomysł, prosta konstrukcja, trzeba tylko zgrać w osi noże z stożkowymi wypustami z drugiej strony mocowania.
Pytanie jakie się nasuwa, jakie urządzenia zapewni pewne i ciągłe trzymanie imaka w pozycji zablokowanej??

Myślę nad ok 8 pozycyjnym imakiem sterowanym silnikiem krokowym i jakąś hydrauliką. Ostatnio na pokazach widziałem imak z haasa blokowany na jednym stożkowym trzpieniu, myślę, że to dosyć dobry pomysł, prosta konstrukcja, trzeba tylko zgrać w osi noże z stożkowymi wypustami z drugiej strony mocowania.
Pytanie jakie się nasuwa, jakie urządzenia zapewni pewne i ciągłe trzymanie imaka w pozycji zablokowanej??
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
to zależy o co pytasz ... jeśli o samo trzymanie to np. pakiet sprężyn talerzowych -trzyma zawsze nawet w razie braku zasilania a imak otwiera siłownik... jeśli zaś o ustalenie pozycji to fabrycznie najczęściej rewolwer osiada na "koronie"( coś tak jak by uzębienie koła zębatego)Zanixi pisze:Pytanie jakie się nasuwa, jakie urządzenia zapewni pewne i ciągłe trzymanie imaka w pozycji zablokowanej??
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 13
Sprężyny... Mmm, to chyba jakieś mocne sprężyny trzeba by dać co by to nie drgało przy obróbce. Siłownik jakiś by to dźwignął pewnie. Lepsze to chyba rozwiązanie niż trzymanie przez cały czas za pomocą jakiegoś siłownika. To mi się nawet podoba, sprężyny zawsze można wyliczyć, o siłownikach pojęcie mam raczej mgliste.
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube] Kolegi paulg, takie stożkowe piny myślę się nadadzą, blokowanie sprężynami jak w filmach powyżej.
[ Dodano: 2012-05-06, 22:40 ]
Jeszcze jeden pomysł mam i związane z tym pytanie. Chciałbym osadzić konik na prowadnicy liniowej. Wystarczy jedna szeroka? czy muszą być dwie obok siebie? Ze dwa wózki na prowadnicy...
Przy jednym może być problem z przeniesieniem momentu skręcającego... Nie wiem po prostu jakie siły będzie musiał taki wózek przenieść. Niestety między łożem nie ma zbyt wiele miejsca, dlatego też albo zmieściła by się tam jeda większa prowadnica, bądź dwie mniejsze...
No i w jaki sposób na prowadnicy takiej można zablokować konika?
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube]
[youtube][/youtube] Kolegi paulg, takie stożkowe piny myślę się nadadzą, blokowanie sprężynami jak w filmach powyżej.
[ Dodano: 2012-05-06, 22:40 ]
Jeszcze jeden pomysł mam i związane z tym pytanie. Chciałbym osadzić konik na prowadnicy liniowej. Wystarczy jedna szeroka? czy muszą być dwie obok siebie? Ze dwa wózki na prowadnicy...
Przy jednym może być problem z przeniesieniem momentu skręcającego... Nie wiem po prostu jakie siły będzie musiał taki wózek przenieść. Niestety między łożem nie ma zbyt wiele miejsca, dlatego też albo zmieściła by się tam jeda większa prowadnica, bądź dwie mniejsze...
No i w jaki sposób na prowadnicy takiej można zablokować konika?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Tech-Mig LD550 CNC
Witam , odświerzę trochę temat,bo jestem w trakcie przeróbki Tech-cośtam na CNC.Śruba pociągowa podłużna jest już prawie zamontowana 20mmx5 z nakrętką podwójną, a poprzeczna ma być 12x4mm z nakrętką pojedyńcza. Ta 20stka jest ok ale 12 nie jest zbyt cienka? Jak na przenoszone na suporcie poprzecznym obciążenia ?? Chce zostawić oryginalny suport, a maksymalny rozmiar nakrętki kulowej jaki tam wejdzie to właśnie na śrubę 12mm,łożyska też jakieś się dobierze na 12stkę a na większą średnicę bedzie ciężko.Tunel pod suportem ma kształt prostokąta o wymiarach 27mm szer x24mm wys , nakrętka zmieści się idealnie-po spiłowaniu części kołnierza mocującego.Nie chciałbym dobierać nośności śruby/średnicy na oko.Sterowanie ma być silnikami 8,5Nm 7,8A,praca w aluminium

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Moja samoróbka jest o rozmiar większa od Nutola, i szpilka budowlana M12 wytrzymuje - śruba kulowa 12 w Nutolu też wytrzyma. A z silnikami przesadziłeś przynajmniej o połowę. Dokładniej - na wzdłużnym może być te 8 Nm. Ale sensu takiej kobyły na poprzecznym nie widzę. Sam mam 3,1 na poprzecznym i z tego co widzę więcej nie potrzebuję.