Silnik który kupiłeś ma takie same mocowanie oraz wysokość osi ? Bo chciałbym wykorzystać oryginalne otwory montażowe.oswiecimskie pisze:silniki 370W to porazka jak wezmiesz 1mm materialu to silnik stoi....kupilem sobie 1.1KW i zobacze po zamontowaniu jak sobie poradzi.Teraz mam 350 wat i jak biore 0.5mm to silnik strasznie przyciera przy przelozeniu 1:2
Kilka pytań nt. TSA 16
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 23
To jest przekładnia dwustopniowa. Z drugiej strony przekładni jest 4-stopniowe koło pasowe które drugim pasem jest połączone z kołem na wrzecionie tokarki. To jest oryginalne rozwiązanie więc dziwi mnie, że oryginalny silnik ma taki problem ze startem. Jak założę pas na sąsiednie koła pasowe silnik-przekładnia działa elegancko.
Tokarka TSA 16 & Frezarka CNC Home Made
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 29
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 15
1,1 kw to dość "na wyrost" + 3 klasy wielkości obrabiarek , ja u siebie w ous-ie daję radę na 20% mocy silnika [600w ] toczyć , a przy 2% sprawdzając bicie materiału wrzeciono zawsze startuje bez popychu , obroty na wrzecionie wtedy są coś 60obr/min , czyli dość wolno , nie miałem tsa ale coś chyba jest na rzeczy , gdzieś jakąś awarią mi zalatuje [ kondensator ? ]
perfekcyjna B. S. , OUS 1 - Oświęcim 1066/72r; Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Chłopie - w tych tokarkach zawsze był wałek pośredni, i przełożenia jeden do jednego fabryka nie przewidywała. Mam silnik 0,75 kW i nie da się sensownie pracować na przełożeniu mniejszym jak 1 do 6, do toczenia w stali potrzebuję 1 do 10 co najmniej. Przy przełożeniu 1 do 2 potrzeba ze dwa kW na falowniku, żeby mówić o sensownej pracy.
A ty masz raptem 370 W i chcesz toczyć na przełożeniu 1 do 1... Tak to nawet w Erze nie potrafili.
A ty masz raptem 370 W i chcesz toczyć na przełożeniu 1 do 1... Tak to nawet w Erze nie potrafili.
-
Eeee nie ma co się śmiać , ostatnie 3 tokarki jakie kupiłem były "szybkoobrotowe"
, "Panie bo tylko takie koło pasowe było"--- zawsze dostawałem taką odpowiedź , rekordzistka startowała z 1420obr [ przełożenie najwolniejsze 1-1 ] a najszybsze 4-1 , nie muszę chyba obliczać ile to jest 1420x4
, najzabawniejsze w tym wszystkim jest to że posiadanie tokarki umożliwia nam wytoczenie odpowiedniego koła pasowego by zmniejszyć obroty , ech szkoda gadać

-
- Kontakt:
U mnie silnik 0,75 kw ma problem wystartować jeszcze przy przełożeniu 1 do 3, nie mówiąc o wejściu w obroty powyżej 50 Hz. I to z falownika, który robi za softstart.
Druga sprawa, żeby toczyć w metalu z dużymi obrotami, trzeba mieć sztywną maszynę. W stali całkiem sensownie robi się już przy kilkuset obrotach wrzeciona na minutę, do przecinania trzeba ich jeszcze mniej. Nasze maszynki nie służą do produkcji wióra na akord. Od tego są zabawki z silnikami 11 kW.
Druga sprawa, żeby toczyć w metalu z dużymi obrotami, trzeba mieć sztywną maszynę. W stali całkiem sensownie robi się już przy kilkuset obrotach wrzeciona na minutę, do przecinania trzeba ich jeszcze mniej. Nasze maszynki nie służą do produkcji wióra na akord. Od tego są zabawki z silnikami 11 kW.
-
co mogę dodać , skrzynka od poldka i 2 pasy zeżerają Tobie moc , przy przełożeniu 3do1 mogę startować na 1hz , czyli wspomniane 2% mocyU mnie silnik 0,75 kw ma problem wystartować jeszcze przy przełożeniu 1 do 3, nie mówiąc o wejściu w obroty powyżej 50 Hz. I to z falownika, który robi za softstart.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 29
http://allegro.pl/mala-tokarka-kola-zeb ... 07129.html chyba do TS-ki jakby byl ktos chetny.
A wiec co powiecie o tym biciu z filmiku? myslicie ze to bedzie wina szczek?
A wiec co powiecie o tym biciu z filmiku? myslicie ze to bedzie wina szczek?
OUS-1 TSA-16 Mn-80a
-
- Kontakt:
Mówię o czystym przełożeniu jednym paskiem na kołach pasowych - napęd u mnie ewoluował, skrzynia jest od niedawna.

Tu jest 1 do 6 na tym samym silniku - szło toczyć, z cięciem już było trudniej - za szybko. Albo za słabo, jak skręciłem na falowniku.

Teraz se na próbę podłączyłem tak. Silniczek nieco przymały - nie wiem ile toto ma wat, ciągnęło moje 150 kg żywej wagi z szybkością ok 10 km/h po asfalcie bez większego problemu. Chodzi na 36 V, przy starcie na pusto pobiera poniżej 2 A, ma pewnie ze trzy tysiące obrotów. Większe koło 88 zębów, na silniku 16.
Pasek trochę za słaby, nada się na pierwszy stopień, drugi muszę dać szerszy i z większym modułem, bo z tym wrzeciennikiem napędu pod stołem nie schowam, i skrzynia wyląduje w piwnicy... Silnik oczywiście będzie ten 0,75 z falownikiem, ten od hulajnogi co najwyżej do testów się nadaje
Acha - jakby ktoś szukał taniego koła 88 zębów pod pasek HTD 3M to tylne koło od hulajnogi jest do kupienia na Allegro po 20 zł. Swoje mam za darmo
oswiecimskie Wygląda na szczęki, ale co jeszcze, to z filmiku nie ocenię. Zainwestuj te 40 zł w czujnik, i tak cię to nie ominie i tak.

Tu jest 1 do 6 na tym samym silniku - szło toczyć, z cięciem już było trudniej - za szybko. Albo za słabo, jak skręciłem na falowniku.

Teraz se na próbę podłączyłem tak. Silniczek nieco przymały - nie wiem ile toto ma wat, ciągnęło moje 150 kg żywej wagi z szybkością ok 10 km/h po asfalcie bez większego problemu. Chodzi na 36 V, przy starcie na pusto pobiera poniżej 2 A, ma pewnie ze trzy tysiące obrotów. Większe koło 88 zębów, na silniku 16.
Pasek trochę za słaby, nada się na pierwszy stopień, drugi muszę dać szerszy i z większym modułem, bo z tym wrzeciennikiem napędu pod stołem nie schowam, i skrzynia wyląduje w piwnicy... Silnik oczywiście będzie ten 0,75 z falownikiem, ten od hulajnogi co najwyżej do testów się nadaje

Acha - jakby ktoś szukał taniego koła 88 zębów pod pasek HTD 3M to tylne koło od hulajnogi jest do kupienia na Allegro po 20 zł. Swoje mam za darmo

oswiecimskie Wygląda na szczęki, ale co jeszcze, to z filmiku nie ocenię. Zainwestuj te 40 zł w czujnik, i tak cię to nie ominie i tak.