Jaki uchwyt niezależny do mini tokarki?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Przewertuj dobrze dział o chińskich tokarkach zwłaszcza przypięty przez kolegę kamyk wątek a zobaczysz co można zrobić z chińską tokarką a także za jej pomocą. Jeżeli masz załóżmy tarczę zabierakową w rozmiarze x, to dorabiając sobie przejściówkę, czyli jedną stronę dorabiasz właśnie w rozmiarze x pod swój zabierak łącznie z pasującymi otworami, dokręcasz go do istniejącego mocowania i dalej dotaczasz sobie zamek pod nowy uchwyt który posiadasz jeżeli nie pasował do starego zamka. To otrzymujesz redukcję której potrzebujesz aby zamocować nowy uchwyt tokarski. Wystarczy później zrobić tylko otwory pod mocowanie nowego uchwytu
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...
-
Pogrubienie w 1 zdaniu - 3 dodatkowe i w Mini Lathe nagwintowany jest uchwyt, tarcza ma nie nagwintowane otwory. W mojej były już przygotowane dodatkowe otwory na uchwyt 4 szczękowy.ahabich pisze:te chińskie uchwyty z allegro pasują do tarcz zabierakowych nutoola, twojej pewnie również. Tylko problem z 4szczękowymi jest taki, że mają 4 otwory mocujące i trzeba wywiercić 2 dodatkowe i nagwintować.
Co do gwintowania to wystarczy założyć gwintownik w uchwyt wiertarski, poluzować konik aby się swobodnie poruszał po łożu i gwintownik sam wchodzi w materiał bez żadnego posuwu.
Co do gwintowania - w stali (i nie tylko), jeśli chcemy mieć ładny gwint lepiej to robić ręcznie. Co ca 1,5 - 2 zwoje wycofuje się gwintownik o 1/2 obrotu celem złamania wióra. Trudno to zrobić na tokarce, ale można kręcąc ręcznie wrzecionem.
Jeszcze jedno - w Mini Lathe tarcza zabierakowa stanowi całość z wrzecionem i jeśli będziesz musiał wiercić dodatkowe otwory, to łatwiej będzie bez wyjmowania wrzeciona.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2017, 00:33 przez Andrzej 40, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 15
No to teraz już zrozumiałem jak dorobić ten uchwyt do nowego uchwytu tokarskiego
Przejrzę ten polecany wątek o chińskich tokarkach.
A przy najbliższej okazji sprawdzę czy mam otwory w uchwycie. Ale coś mi się zdaje że tam nie było żadnych dodatkowych otworów.
Co do gwintowania gwintownikiem to myślałem raczej o plastikach jak POM. Do stali to raczej za słabą mam tokarkę. Ale takie zrobienie gwintu gwintownikiem w POM to duża oszczędność czasu.

Przejrzę ten polecany wątek o chińskich tokarkach.
A przy najbliższej okazji sprawdzę czy mam otwory w uchwycie. Ale coś mi się zdaje że tam nie było żadnych dodatkowych otworów.
Co do gwintowania gwintownikiem to myślałem raczej o plastikach jak POM. Do stali to raczej za słabą mam tokarkę. Ale takie zrobienie gwintu gwintownikiem w POM to duża oszczędność czasu.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2017, 12:34 przez strikexp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Rozstawy otworów w uchwytach samocentrujących 3 i 4 szczękowych wykonane wg tej samej normy i tej samej średnicy są takie same.strikexp pisze:A więc różnią się rozstawieniem otworów.
Chociaż takie otwory to chyba najlepiej powiercić na stole obrotowym?
Uchwyt centruje zamek tarczy a nie mocowanie. Otwory można wykonać "na znacznik", dokładność będzie wystarczająca.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
mówimy o wykonaniu otworów gwintowanych w uchwycie, nie tarczyAndrzej 40 pisze:Pogrubienie w 1 zdaniu - 3 dodatkowe i w Mini Lathe nagwintowany jest uchwyt, tarcza ma nie nagwintowane otwory. W mojej były już przygotowane dodatkowe otwory na uchwyt 4 szczękowy.ahabich pisze:te chińskie uchwyty z allegro pasują do tarcz zabierakowych nutoola, twojej pewnie również. Tylko problem z 4szczękowymi jest taki, że mają 4 otwory mocujące i trzeba wywiercić 2 dodatkowe i nagwintować.
Co do gwintowania to wystarczy założyć gwintownik w uchwyt wiertarski, poluzować konik aby się swobodnie poruszał po łożu i gwintownik sam wchodzi w materiał bez żadnego posuwu.
Co do gwintowania - w stali (i nie tylko), jeśli chcemy mieć ładny gwint lepiej to robić ręcznie. Co ca 1,5 - 2 zwoje wycofuje się gwintownik o 1/2 obrotu celem złamania wióra. Trudno to zrobić na tokarce, ale można kręcąc ręcznie wrzecionem.
Jeszcze jedno - w Mini Lathe tarcza zabierakowa stanowi całość z wrzecionem i jeśli będziesz musiał wiercić dodatkowe otwory, to łatwiej będzie bez wyjmowania wrzeciona.

-
- Kontakt:
a nie łatwiej wykonać nowy zabierak mocowany w starym uchwycie? masz uchwyt 3 szczękowy centrujący to robisz zabierak pod planszajbę mocowany w tym uchwycie
na wałek ściskany w szczękach albo na morsa we wrzecionie... najlepiej oba na raz
ewentualnie tarcza zabierakowa z wytoczeniem zaciskana na zewnętrznych szczękach...

-
Fakt, moja błędna interpretacja wypowiedzi kolegi. Ja bym tak nie robił. Można, ale łatwiej przewiercić otwory w tarczy. Nie wiem, czy przy tej metodzie nie popsujemy wyważenia - w uchwycie zostaną 3 puste otwory rozmieszczone niesymetrycznie. Na wszelki wypadek można w nie wkręcić odpowiedniej długości robaczki i to powinno załatwić sprawę.ahabich pisze: mówimy o wykonaniu otworów gwintowanych w uchwycie, nie tarczy