Łożyskowanie wrzeciona tokarki 2TSB

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: RomanJ4 » 24 lut 2011, 16:53

11,5mm w żeliwie- trochę delikatne. Zakładając, ze nie będziesz walił młotkiem we wrzeciono, powinno wytrzymać. Zwłaszcza, ze zostaje jeszcze kołnierz w środku , który troszkę wzmocni, no i tuleja (choć cienka) w której obsadzone będą łożyska.

Pomyśl też nad opcją zastosowania innych przednich łożysk, np takich jak te, lub dwurzędowych
Obrazek Obrazek
które wydaje mi się są niższe od skośnych(trzeba porównać w katalogu). Zostałoby więcej korpusu we wrzecienniku.
http://www.practicalmachinist.com/vb/ci ... le-205188/
lub wałeczkowego+oporowego (gorzej w tym zestawie wykasować luz)
http://www.practicalmachinist.com/vb/de ... ng-214428/

Na rysunku OK.

pozdrawiam,
Roman

Tagi:

Autor tematu
gpm
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6

Post napisał: gpm » 24 lut 2011, 16:56

Dołączam jeszcze jeden obrazek. Tak wygląda złożenie oryginalne.
Obrazek

[ Dodano: 2011-02-24, 17:12 ]
Dokładnie tak RomanJ4 :). Przerabiałem już ten temat i pasowałoby łożysko skośne pojedyncze 71910 50x72x12, a stożkowe jest 32009 45x75x20. Różnica jest w cenie :) i to bardzo znacząca. 71910 kosztuje od 370zl za sztukę a potrzeba ich kilka. 32009 to koszt 30-40zl i stąd moja decyzja, że nie skośne a stożkowe:)). Powiem tak; myślę, że młotek będzie leżał z daleka od maszyny więc nie powinien uszkodzić mi wrzeciennika ;)). Faktycznie te cienkie tulejki pogarszają sytuacje ale nie da się ich obejść, ponieważ otwory nie są równe w środku, co widać na zdjęciu. Oryginalnie była tam wkładka z filcu. Teraz niestety przeszkadzają.

Dzięki za pomoc i pozdrawiam.

mrozanski
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Post napisał: mrozanski » 24 lut 2011, 17:28

nie przerabialem nigdy wrzeciona a pierscien o ktorym mowie u ciebie nie wystepuje, widocznie byly zastosowane conajmniej 2 rozwiazania do kasowania luzow

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: mike217 » 24 lut 2011, 20:05

Rozwiązanie, poprzez kasowanie luzu jedną nakrętką z tyłu wrzeciona jest moim zdaniem średnie, Wszędzie w takich konstrukcjach gdzie łożyska pracują parami stosuje się gwinty za nimi ale Zrób jak uważasz. Ustawiam takie łożyska w pracy często i wiem co pisze. Rozwiązanie fabryczne jest dobre, ba nawet bardzo dla amatora, Cicha praca wrzeciona i bardzo duzą dokładność po doskrobaniu panewek , wydaje się bardziej sensowna niż ryzykowne prucie wrzeciennika. Pewnie jak ktoś wali na takie panewki 2500 obr, i smar Łt 43 to czego się spodziewać. Chyba te panewki są zbyt przez niektórych krytykowane, nie widzicie ich zalet , bo obsługa tokarni na panewkach musi być odpowiednia a nie kowalska..

Chcąc kasować luz jedną nakretka z tyłu musisz zastosować blokade łożysk od strony uchwytu i od strony kół zębatych. Jeżeli jednak je zablokujesz, toj juz luzu nie skasujesz. łożyska mają być oparte od strony uchwytu tokarskiego, za nimi w miejscu gdzie jest to duze koło zębate ma być gwint i nakretka aby można było je docisnąc poprzez nią do opory od strony uchwytu. Z tyłu wrzeciona trzeba dać łożysko, już jakiekolwiek ale najlepiej drugą pare jak od strony uchwytu i też kasacje. Wtedy dopiero uzyskasz taki efekt jak na 2 panewkach z kasacją luzu.

pixes2
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: pixes2 » 24 lut 2011, 21:10

mike217 pisze:łożyska pracują parami
Ponadto przy jednym łożysku z przodu i jednym z tyłu i dociągnięciu wszystkiego nakrętką na końcu, pojawią się luzy wzdłużne i poprzeczne po rozgrzaniu się wrzeciona(rozszerzalność cieplna). Ale to przy dość intensywnym toczeniu.Też mam taką tokarkę i kiedyś myślałem nad zmianą łożyskowania, ale puki co panewka sprawuje się dobrze.
Pozdrawiam.
Tomek. :smile:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 24 lut 2011, 21:16

mike217 pisze:Rozwiązanie fabryczne jest dobre, ba nawet bardzo dla amatora, Cicha praca wrzeciona i bardzo duzą dokładność po doskrobaniu panewek , wydaje się bardziej sensowna niż ryzykowne prucie wrzeciennika..
Popieram w całej rozciągłośći :) Zakładając,że rozwiercisz wrzeciennik idealnie w osi to i tak zamiana panewek na łożyska stożkowe jest pomysłem średnim. Gdyby jeszcze na łożyska wrzecinowe no to może, może. Obrotów to i tak pare kilo nie wytrzymają a sztywności niewiele, szczególnie przy cięciu. Przy normalnym użytkowaniu tokarki obroty powyżej 1000 to i tak rzadkość.

A tak na marginesie - jak chcesz roztoczyć gniażda ?

mike217
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: mike217 » 24 lut 2011, 21:53

Właśnie, kwestia tego, jak z jednego mocowania roztoczyć.. Wrzeciennik tej tokarki przypomina do złudzenia wrzeciennik TOS mn80 Tokarnia jest super dokładna na tych panewkach, cicha jak wyżej wspomniałem, Panewki trzeba jednak doskrobać co przerabiałem sam i wiem ,że jest to praca żmudna i monotonna. Jednak poprawnie ułożona panewka bije te łożyska na głowe. TSA 16 toczy na 1400 obr/min i to wydaje się być granica dla panewki tej akurat tokarni. Tak jak wspomniał Kamar, tego przełożenia poza polerowaniem czegoś tam nie stosuje.

Autor tematu
gpm
Posty w temacie: 6

Post napisał: gpm » 25 lut 2011, 18:22

Tak jak już wspomniałem nie mam doświadczenia z pracą tokarki łożyskowanej na tulejach ślizgowych. Zakładając, że pozostałbym przy konstrukcji oryginalnej, należałoby przeszlifować wał i dorobić nowe tuleje oraz jak się domyślam podkładki ślizgowe z dwóch stron wrzeciona, do przenoszenia sił osiowych i kasacji luzu. Mam pytanie; z jakiego materiału najlepiej zrobić takie tuleje i podkładki? Czy można roztoczyć stare łożyska i zrobić wkładkę (tulejkę) z nowego materiału? Czy należy je zrobić całkiem od nowa? Czytałem, że dobrym rozwiązaniem mogłoby być zastosowanie brązu cynowo-fosforowego CuSn10P (B101). Niestety nie mogę znaleźć jaka jest max prędkość poślizgu dla tego stopu. Dla CuSn8 ta prędkość to 2,5 m/s i wychodzi max 955 obr/min, dla mojego wrzeciona. Może ma ktoś dane dotyczące CuSn10P i mógłby się podzielić wiedzą albo zaproponować inny materiał.

Oryginalne tuleje ślizgowe są bardzo podobne do tych: http://allegro.pl/lozyska-do-tokarki-tr ... 14414.html

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 25 lut 2011, 18:27

Fajna cena tych panewek - za połowę tej ceny w ubiegłym roku kupiłem całą Porębę :)

Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: Mariuszczs » 25 lut 2011, 18:30

kamar pisze:Fajna cena tych panewek - za połowę tej ceny w ubiegłym roku kupiłem całą Porębę :)
tr 90 ? w jakim stanie ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”