CncGraF
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
CncGraF
Witam
Czy decydując się na cncgraf muszę kupić w boenigk ich elektronikę czy może jakieś inne klocki. Chodzi mi o ten zestaw
MOST3/4A + Netzteil NE6A
+
SMC4D USB
Co z niego jest konieczne a co można zastąpić czymś innym. Chodzi mi głównie o to czy sterownik MOST3/4A można zastąpić sterami z akcesoria.cnc.
CncGRAF i SMC4D USB może sterować czterema silnikami a MOST3/4A tylko trzema więc może lepiej dać inne osobne cztery sterowniki?
Chce w przyszłości mieć czwartą oś na stole (toczenie przez frezowanie)
Ponadto mam jeszcze jedno pytanko, jaki cad/cam pozwala tworzyć bryły obrotowe?
Czy decydując się na cncgraf muszę kupić w boenigk ich elektronikę czy może jakieś inne klocki. Chodzi mi o ten zestaw
MOST3/4A + Netzteil NE6A
+
SMC4D USB
Co z niego jest konieczne a co można zastąpić czymś innym. Chodzi mi głównie o to czy sterownik MOST3/4A można zastąpić sterami z akcesoria.cnc.
CncGRAF i SMC4D USB może sterować czterema silnikami a MOST3/4A tylko trzema więc może lepiej dać inne osobne cztery sterowniki?
Chce w przyszłości mieć czwartą oś na stole (toczenie przez frezowanie)
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Tylko ich program CNCGRAF obsługuje protokół rozumiany przez sterownik mikroprocesorowy.Witam
Czy decydując się na cncgraf muszę kupić w boenigk ich elektronikę czy może jakieś inne klocki. Chodzi mi o ten zestaw MOST3/4A + Netzteil NE6A+SMC4D USB
Teoretycznie tak, ale musisz najpierw poprosić Boenigka o specyfikację ustawień pinów na wyjściach i zrobić odpowiednią przejściówkę. Zobacz, jak zrobił to Piotrjub.Co z niego jest konieczne a co można zastąpić czymś innym. Chodzi mi głównie o to czy sterownik MOST3/4A można zastąpić sterami z akcesoria.cnc.
Pewnie, że 4 oddzielne będą lepsze choćby z uwagi na wymianę elementów elektronicznych, które przy próbach nader często lubią się przepalać.CncGRAF i SMC4D USB może sterować czterema silnikami a MOST3/4A tylko trzema więc może lepiej dać inne osobne cztery sterowniki?
Bryły 3D zrobi Ci każdy (dowolny bez mała) program grafiki 3D. Pytanie trzeba zadać inne - czy będzie Cię stać na CAM generujący kod na 4 osie. Najtańszym, jaki znam jest VisualMill za 1000 USD. Musisz to sobie przekalkulować.Chce w przyszłości mieć czwartą oś na stole (toczenie przez frezowanie)
Dodano:
Sorry Mate, za 1000 USD jest wersja a 3 osie. Kod na 4 osie generuje dopiero wersja za 3000 USD.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2007, 09:19 przez Piotr Rakowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Moderator
-
ELITA FORUM (min. 1000)
Boenigk robi również całe skrzynki sterownicze właśnie wykorzystując zestaw
MOST3/4A + Netzteil NE6A + SMC4D USB.
Kiedyś kupiłem 3 takie ich zestawy zakończyło się to tym że całe skrzynki zostały przerobione.
Niestety nie chodziło to według mojej oceny prawidłowo a przynajmniej dla mnie nie było to do zaakceptowania.
Podłączyliśmy własne draiwery (sprawdzaliśmy draiwery siedmiu firm), zrobiliśmy mnożnik kroku i przez bardzo długi okres walczyliśmy z zakłóceniami. Do tego nałożyły się problemy z draiwerami Gecko i ich fabrycznym błędem (problem z Firmą Gecko nie udało się wyjaśnić może dlatego że to nie oni są producentami sprzętu jaki sprzedają a jest on made in Chiny). W kontakcie byli bardzo aroganccy.
Minęło dobre dwa miesiące zanim uporaliśmy się z tymi problemami. Ciągłe testy, budowanie nowych układów które ciągle wszystko sprawdzały, liczyły i porównywały.
Na zdjęciach widoczne próby z podłączeniem draiwerów Gecko, IMS i Chińskie 4,2A.
Załączam filmy również z testów z różnymi draiwerami.
Widoczne są podłączone układy sprawdzające które liczyły wszystko i porównywały wszystkie sygnały.
MOST3/4A + Netzteil NE6A + SMC4D USB.
Kiedyś kupiłem 3 takie ich zestawy zakończyło się to tym że całe skrzynki zostały przerobione.
Niestety nie chodziło to według mojej oceny prawidłowo a przynajmniej dla mnie nie było to do zaakceptowania.
Podłączyliśmy własne draiwery (sprawdzaliśmy draiwery siedmiu firm), zrobiliśmy mnożnik kroku i przez bardzo długi okres walczyliśmy z zakłóceniami. Do tego nałożyły się problemy z draiwerami Gecko i ich fabrycznym błędem (problem z Firmą Gecko nie udało się wyjaśnić może dlatego że to nie oni są producentami sprzętu jaki sprzedają a jest on made in Chiny). W kontakcie byli bardzo aroganccy.
Minęło dobre dwa miesiące zanim uporaliśmy się z tymi problemami. Ciągłe testy, budowanie nowych układów które ciągle wszystko sprawdzały, liczyły i porównywały.
Na zdjęciach widoczne próby z podłączeniem draiwerów Gecko, IMS i Chińskie 4,2A.
Załączam filmy również z testów z różnymi draiwerami.
Widoczne są podłączone układy sprawdzające które liczyły wszystko i porównywały wszystkie sygnały.
- Załączniki
-
- gs_film4a.rar
- (2.13 MiB) Pobrany 1257 razy
-
- gs_film3a.rar
- (5.02 MiB) Pobrany 885 razy
-
- ims_film1a.rar
- (2.16 MiB) Pobrany 1242 razy
-
- ims_film2a.rar
- (2.26 MiB) Pobrany 938 razy
-
- MOST3/4A
- PICT0030.JPG (112.59 KiB) Przejrzano 27931 razy
-
- Podłączanie kabli
- DSC03099.JPG (96.67 KiB) Przejrzano 27931 razy
-
- Podłączanie kabli 2
- DSC03098.JPG (90.19 KiB) Przejrzano 27931 razy
-
- Chińskie 4,2A
- PICT2087.JPG (121.66 KiB) Przejrzano 27930 razy
-
- Gecko
- PICT0027.JPG (98.31 KiB) Przejrzano 27930 razy
-
- IMS
- DSC03463.JPG (126.87 KiB) Przejrzano 27931 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Panie PiotrzeJub, czy może Pan napisać:
Dlaczego taka konfguracja, jak na zdjęciach powyżej była nie do zaakceptowania?
Czy wina leżała po stronie driverów silników, czy sterownika mikroprocesorowego?
Skąd wziąć rozpiskę pinów na wyjściach sterownika? Czy Boenigk to udostępnia?
Czy może udostępnia także protokół komunikacyjny?
Dlaczego taka konfguracja, jak na zdjęciach powyżej była nie do zaakceptowania?
Czy wina leżała po stronie driverów silników, czy sterownika mikroprocesorowego?
Skąd wziąć rozpiskę pinów na wyjściach sterownika? Czy Boenigk to udostępnia?
Czy może udostępnia także protokół komunikacyjny?
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Re: cncgraf
W najnowszej wersji już ma ale bardzo prymitywnie to działa. Zresztą możesz sobie pobrać program i potestować (można zapuścić symulację).maxx666 pisze:Mam pytanie odnosnie samego programu, czy program ma mozliwosc ustalania kolejnosci palenia?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
DeskProto z obsługą 5ciu osi kosztuje 995 Euro.Piotr Rakowski pisze:Tylko ich program CNCGRAF obsługuje protokół rozumiany przez sterownik mikroprocesorowy.Witam
Czy decydując się na cncgraf muszę kupić w boenigk ich elektronikę czy może jakieś inne klocki. Chodzi mi o ten zestaw MOST3/4A + Netzteil NE6A+SMC4D USBTeoretycznie tak, ale musisz najpierw poprosić Boenigka o specyfikację ustawień pinów na wyjściach i zrobić odpowiednią przejściówkę. Zobacz, jak zrobił to Piotrjub.Co z niego jest konieczne a co można zastąpić czymś innym. Chodzi mi głównie o to czy sterownik MOST3/4A można zastąpić sterami z akcesoria.cnc.Pewnie, że 4 oddzielne będą lepsze choćby z uwagi na wymianę elementów elektronicznych, które przy próbach nader często lubią się przepalać.CncGRAF i SMC4D USB może sterować czterema silnikami a MOST3/4A tylko trzema więc może lepiej dać inne osobne cztery sterowniki?Bryły 3D zrobi Ci każdy (dowolny bez mała) program grafiki 3D. Pytanie trzeba zadać inne - czy będzie Cię stać na CAM generujący kod na 4 osie. Najtańszym, jaki znam jest VisualMill za 1000 USD. Musisz to sobie przekalkulować.Chce w przyszłości mieć czwartą oś na stole (toczenie przez frezowanie)
Dodano:
Sorry Mate, za 1000 USD jest wersja a 3 osie. Kod na 4 osie generuje dopiero wersja za 3000 USD.