Cześć!
Zacznę od tego że jestem świeży w temacie budowy obrabiarek, ale od jakiegoś czasu mam zamiar zbudować swoją pierwszą frezarke/ grawerke CNC.
Planuje aby służyła do frezowania w drewnie lub plastiku, a grawerowala w aluminium, z czasem chciał bym zamontować do niej laser abym mógł grawerować w drewnie.
Osie planuje napędzić trzema silnikami krokowymi Nema 17 (17HS4401), znalazłem na Ali w dobrej cenie.
Jako sterownik zamówiłem GRBL 0.9J.
Wrzeciona jeszcze nie wybrałem, ale myślę że będzie około 200-300W
I tu pojawia się moje pytanie, jakiego zasilacza powinienem użyć ? W internetach jest dużo zasilaczy impulsowych dla tego mam z tym problem :/ czy wystarczy 12v 5A ? Myślałem nad zasilaczem od laptopa, ale wydaje mi się że będzie za słaby bo ma tylko 60W.
Zasilenie układu frezarki CNC
Jakiego użyć zasilacza do konstrukcji minifrezarki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Re: Zasilenie układu frezarki CNC
Chociaż tak myślę czy te 200-300 Wat, czy nie będzie za dużo aby frezować w drewnie ? Czy silnik 150 w nie był by wystarczający do frezow max fi 7 ?
Wracając do zasilacza można było by kupić powiedzmy nawet i 500 w , ale czy nie spalę tym płytki czy silników ?
Wracając do zasilacza można było by kupić powiedzmy nawet i 500 w , ale czy nie spalę tym płytki czy silników ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Zasilenie układu frezarki CNC
wokaloln pisze:czy wystarczy 12v 5A ?
do zasilania czego ? GRBL ? a wrzecoino to co ? - "na pych" ?
wokaloln pisze:Wrzeciona jeszcze nie wybrałem
to najpierw wybierz wszystkie podzespoły, a potem dobierz zasilacz (napięcia i prądy)
Dodane 3 minuty 57 sekundy:
wokaloln pisze:200-300 Wat, czy nie będzie za dużo aby frezować w drewnie ?
300W / 12V = 25A więc zdobądź trochę wiedzy
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design