Dokładność silnika krokowego
Dokładność silnika krokowego 1.8 deg
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 4
Dokładność silnika krokowego
Witam,
Jak w temacie, pewnie temat był juz wałkowany ale nie znalazłem nic sensownego.
Jak to jest z tym podziałem 200 kroków na obrót (18 deg) półkrokami itp.
Zamierzam zbudować amatorską plazmę na paski zebatym i tak się zastanawiam czy będzie ciała koło, czy wielobok, bo jak dam koło pasowe np 25mm to przy 1.8 deg wychodzi skok co około 0.4mm.
Jak w temacie, pewnie temat był juz wałkowany ale nie znalazłem nic sensownego.
Jak to jest z tym podziałem 200 kroków na obrót (18 deg) półkrokami itp.
Zamierzam zbudować amatorską plazmę na paski zebatym i tak się zastanawiam czy będzie ciała koło, czy wielobok, bo jak dam koło pasowe np 25mm to przy 1.8 deg wychodzi skok co około 0.4mm.
-
Re: Dokładność silnika krokowego
Nie maleje moment takiego silnika przy zwiekszaniu dokładności? przecież uzwojenia w silniku muszą sie wtedy ustawic jakos posrednio, miedzy magnesami (jezeli dobrze rozumiem)
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Trochę maleje, to wtedy możesz wziąć sobie większy silnik. Nie zadałeś konkretnych pytań, co chcesz zrealizować i o które parametry się boisz.
-
- Posty w temacie: 2
Moment bardziej maleje od prędkości niż od podziałów kroków. Więc miej na uwadze że tanie napędy szybkie nie będą.
A jeśli chodzi o dokładność, to też miałem sobie budować... Ale na wszelkiej mechanice masz dodatkowe luzy, ugięcia i tolerancje wykonania. Robiłbym dokładność mechaniczną 50-100% większą niż docelowa, wtedy nie powinieneś się rozczarować.
A jeśli chodzi o dokładność, to też miałem sobie budować... Ale na wszelkiej mechanice masz dodatkowe luzy, ugięcia i tolerancje wykonania. Robiłbym dokładność mechaniczną 50-100% większą niż docelowa, wtedy nie powinieneś się rozczarować.
-
Dużej dokładności nie potrzebuję (do plazmy) ale nie chce żeby zamiast koła fi 100 wyszedł wielościan z widocznymi krawędziami prostymi (juz coś takiego kiedyś widziałem)
-
- Posty w temacie: 3
strikexp pisze: ↑18 sie 2018, 16:57Moment bardziej maleje od prędkości niż od podziałów kroków. Więc miej na uwadze że tanie napędy szybkie nie będą.
Nieprawda. Przy ruszaniu z mikrokrokiem mamy do czynienia ze znacznie mniejszym momentem, co prowadzi czasem do gubienia kroków.