Witam, potrzebuje rady, zanim bede testowac mozliwosci pomiaru dlugosci narzedzia mniejszego niz 0.5 na naszej maszynie (i wywale 80+ Euro w bloto)
Mam zainstalowany ten grzybek, maszyna Kimli.
http://www.sklep.kimla.pl/product.php?id_product=508
Ciezko stwierdzic jaki nacisk jest wymagany aby grzybek zalapal narzedzie, wiec pytanie do starych wyjadaczy, czy takie rozwiazanie da rade dla narzedzi o.3 , 0.25 czy 0.2? Czy beda sie lamac?
Jesli nie to co byscie zaproponowali ? Moze jakies inne rozwiazania?
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.
Pomiar dlugosci narzedzi >.5 na grzybku.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
-
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Pomiar dlugosci narzedzi >.5 na grzybku.
Kiedyś mnie tak "przypiliło", że skorzystałem z rady starego forumowicza. Zrobiłem szablon i teraz jak maszyna skończy jeden cykl to wymieniam narzędzie i ustawiam je według szablonu - od uchwytu do początku narzędzia. Tak że zawsze mam tę sama długość narzędzia. Ma to również i swoje wady - zawsze trzeba używać narzędzi o tej samej długości.one_eye_Jack pisze: ↑11 lip 2018, 22:59A jakie rozwiazanie macie teraz ? Widzialem grzybki Reinshaw-a primo lts, podobno daja rade, wg producenta od 0.1mm. Ktos cos?
Drugim sposobem jest wykonanie takiego czujnika samemu. Sprężyna jest bardziej miękka i styki wykonane z blachy miedzianej o tej samej grubości. Wtedy frez się nie łamie opierając o cześć środkową czujnika i natychmiast rozłącza/załącza styki.
Ale bardziej niestety dokładnym jest szablon - silnik krokowe mają swoją bezwładnośc. Jeżeli punkt zerowy masz ustawiony na powierzchni materiału to zawsze po wymianie freza wrzeciono zjedzie do prawidłowej wysokości czyli długości narzędzia.
robert
-
Re: Pomiar dlugosci narzedzi >.5 na grzybku.
Dobra zamowiony grzybek Blum-a z instalacja. Mam nadzieje ze instalator ustawi tak jak trzeba