Pomiar dlugosci narzedzi >.5 na grzybku.

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
one_eye_Jack
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 5
Rejestracja: 03 lip 2018, 11:34

Pomiar dlugosci narzedzi >.5 na grzybku.

#1

Post napisał: one_eye_Jack » 10 lip 2018, 21:22

Witam, potrzebuje rady, zanim bede testowac mozliwosci pomiaru dlugosci narzedzia mniejszego niz 0.5 na naszej maszynie (i wywale 80+ Euro w bloto)

Mam zainstalowany ten grzybek, maszyna Kimli.

http://www.sklep.kimla.pl/product.php?id_product=508

Ciezko stwierdzic jaki nacisk jest wymagany aby grzybek zalapal narzedzie, wiec pytanie do starych wyjadaczy, czy takie rozwiazanie da rade dla narzedzi o.3 , 0.25 czy 0.2? Czy beda sie lamac?

Jesli nie to co byscie zaproponowali ? Moze jakies inne rozwiazania?


Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.




FTW
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 270
Rejestracja: 16 gru 2016, 10:44
Lokalizacja: śląsk

Re: Pomiar dlugosci narzedzi >.5 na grzybku.

#2

Post napisał: FTW » 10 lip 2018, 21:32

Nakup sobie wierteł VHM na allegro (po 7 zł, są od 0,2) i na tym próbuj zanim połamiesz coś za 80 euro.


kubus838
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1838
Rejestracja: 06 lip 2009, 13:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Pomiar dlugosci narzedzi >.5 na grzybku.

#3

Post napisał: kubus838 » 11 lip 2018, 10:26

Witam

U mnie po mimo zapewnień sprzedawcy o taki czujnik łamały się frezy grawerskie 0,4mm.

robert


Autor tematu
one_eye_Jack
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 5
Rejestracja: 03 lip 2018, 11:34

Re: Pomiar dlugosci narzedzi >.5 na grzybku.

#4

Post napisał: one_eye_Jack » 11 lip 2018, 21:59

kubus838 pisze:
11 lip 2018, 10:26
Witam

U mnie po mimo zapewnień sprzedawcy o taki czujnik łamały się frezy grawerskie 0,4mm.

robert
A jakie rozwiazanie macie teraz ? Widzialem grzybki Reinshaw-a primo lts, podobno daja rade, wg producenta od 0.1mm. Ktos cos?


kubus838
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1838
Rejestracja: 06 lip 2009, 13:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: Pomiar dlugosci narzedzi >.5 na grzybku.

#5

Post napisał: kubus838 » 11 lip 2018, 22:17

one_eye_Jack pisze:
11 lip 2018, 21:59
kubus838 pisze:
11 lip 2018, 10:26
Witam

U mnie po mimo zapewnień sprzedawcy o taki czujnik łamały się frezy grawerskie 0,4mm.

robert
A jakie rozwiazanie macie teraz ? Widzialem grzybki Reinshaw-a primo lts, podobno daja rade, wg producenta od 0.1mm. Ktos cos?
Kiedyś mnie tak "przypiliło", że skorzystałem z rady starego forumowicza. Zrobiłem szablon i teraz jak maszyna skończy jeden cykl to wymieniam narzędzie i ustawiam je według szablonu - od uchwytu do początku narzędzia. Tak że zawsze mam tę sama długość narzędzia. Ma to również i swoje wady - zawsze trzeba używać narzędzi o tej samej długości.

Drugim sposobem jest wykonanie takiego czujnika samemu. Sprężyna jest bardziej miękka i styki wykonane z blachy miedzianej o tej samej grubości. Wtedy frez się nie łamie opierając o cześć środkową czujnika i natychmiast rozłącza/załącza styki.

Ale bardziej niestety dokładnym jest szablon - silnik krokowe mają swoją bezwładnośc. Jeżeli punkt zerowy masz ustawiony na powierzchni materiału to zawsze po wymianie freza wrzeciono zjedzie do prawidłowej wysokości czyli długości narzędzia.

robert


Autor tematu
one_eye_Jack
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 5
Rejestracja: 03 lip 2018, 11:34

Re: Pomiar dlugosci narzedzi >.5 na grzybku.

#6

Post napisał: one_eye_Jack » 12 lip 2018, 11:56

Dobra zamowiony grzybek Blum-a z instalacja. Mam nadzieje ze instalator ustawi tak jak trzeba :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”