Cnc na czesciach z drukarkek

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
monterL
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Cnc na czesciach z drukarkek

Post napisał: monterL » 28 gru 2017, 15:07

Cześć
Chciałem zrobić prostą frezarkę eksperymentalną drewniana która miałaby tez funkcję użytkową do sklejki i plytek prostych drukowanych nie smd.
Jak narazie mam elektronike na arduino shieldV3 + a4988 + silniki krokowe 2 fazowe z demobilu 6V ,0,85A , 1,8 deg step działające ok ,drivery sie nie grzeją.
Z mechaniką mam mały problem bo na forum to wszyscy by chcieli sruby kulowe ,walki podparte fi 16 a najlepiej 25 itd

Mam wałki 8 i 10 mm okolo 40cm z demobilu + 3 walki gwintowane 50cm nierdzewne fi 12
1.Da radę coś na tym zrobić na tyle solidne żeby utrzymało dremela albo małe wrzeciono od chinczyka ?
2.Czy np oś z może być na delikatniejszych walkach i śrubach czy wszystko musi być conajmniej 16mm .
3.Czy walki musza być takiej samej grubości jak śruby pociągowe .
4.Jakie elementy kupować koniecznie a na czym można zaoszczędzić ( kupuje od chinczyka i w krakowskiej firmie na Pol-XXX )

Konstrukcja to ma być tzw szufladowiec z plyt wiórowych z bramą stojąca ,walki z 2 podporami na koncach walków.

ps znam konstrukcje oprawcyortografii i google tez znam :) jak ktoś ma ochotę się podzielić wiedzą to zapraszam.

Ganz_Conrad
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Re: Cnc na czesciach z drukarkek

Post napisał: Ganz_Conrad » 28 gru 2017, 15:24

Jeśli to ma być z płyt wiórowych to rób z tego co masz pod ręką. Pierwsza "frezarka" nie jest po to aby grawerować w stali, tylko do nauki. Zrobisz pierwszą, uruchomisz, poprawisz, znowu coś poprawisz i będzie pisać długopisem, albo poruszać dremelem. Przy drugiej już będziesz wiedział czego chcesz. Ja jeszcze nie wycisnąłem wszystkiego ze swojego paździerza, ale za to wiem co bym zrobił inaczej. Poza tym doświadczenie pokazuje, że prędzej dojdziesz sam metodą prób i błędów niż doczekasz się odpowiedzi na forum.

piotr56
Posty w temacie: 1

Post napisał: piotr56 » 29 gru 2017, 07:58

Witam
1 - tak
2 - tak
3 - nie
Mam chińczyka o polu 30x24cm ma wałki 10mm i śrubę 8mm, można już na tym ćwiczyć a PCB wychodzą podobno piękne :) jeszcze nie próbowałem ale z kilku źródeł mam potwierdzone że nawet pod SMD się to nadaje.
Wałki nie są podparte, więc Twoja konstrukcja byłaby bardziej sztywna niż mój chińczyk.
Wydaje mi się, że warto kupić elastyczne sprzęgła między silnik a śrubę, mój oryginał miał sztywne i działy się różne cuda, pierwszą decyzją była zmiana na takie nacięte spiralnie z Alu, zniknęło gubienie kroków i głośna praca.
Pozdrawiam

Autor tematu
monterL
Posty w temacie: 2

Post napisał: monterL » 29 gru 2017, 13:56

Piotrze masz gdzieś linka do Swojego chinczyka albo jakieś zdjecie lub długości wałków ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”