Pewnie powiecie że zaczynam od tyłu, ale maszynkę już mam.
Czytam dziesiątki materiałów, ale nie natknąłem się na kompleksowe opracowanie na temat używania takiej zabawki, po co mi ona? ( maszynka łyka GRBL )
Po pierwsze do płytek PCB, muszę robić szybko małe prototypy.
Po drugie obudowy do tych prototypów, czyli wycinanie w różnych materiałach, czyli generalnie obiekty 2D. ( spienione PCV i ewentualnie Plexi 2 - 3mm )
Po trzecie jakieś płyty czołowe ( Plexi 3mm ? ), jakaś imitacja 3D, czyli dla przykładu płytka z drobnymi podfrezowaniami na wyświetlacz ( Plexi 3mm, sporadycznie 4mm )
To co się tyczy PCB jako tako ogarniam, niestety wygodny eksport na CNC ma program którego nie znam, Autotrax DEX, nabyłem legalny bo taki potrzebuję i czytam mało przyjazną instrukcję 750 stron o ile pamiętam

Laser zbyt małej mocy by się bawić ale literki w tworzywach wypala, odłóżmy go na bok chwilowo

Moje pytanie tyczy frezarki jako takiej, co potrzebuję do obróbki 2D i 3D:
- jakiego programu dobrze jest używać do frezowania ? ,
- jakie pliki najwygodniej dostarczyć maszynie ? ,
- czym je przygotować ? ,
To pytanie boli najbardziej, bo zastanawiam się czy są jakieś programy FREE lub tanie w zakupie. Ostatni vektorowy program na jakim pracowałem nazywał się chyba Corel Xsara, dostałem jako bonus do drukarki HP, nawet odnalazłem instalkę, ale powyżej Windows XP nie da się zainstalować.
Czy jest jakaś książka z której mógłbym poczytać o tym wszystkim?
Pozdrawiam