Napęd osi
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
Napęd osi
Witam Was,
Jaki jest najlepszy sposób na przekazanie napędu osi która ma 3m skoku?
- śruba moim zdaniem odpada bo przy takiej długości by się wyginała a przy dużych obrotach by były spore drgania
- pasek zębaty lub listwa zębata helikalna wydaje mi się lepszym rozwiązaniem ze wskazaniem na na listwę ze względu na prostotę (odpada naciąg) ale nie wiem jak tu z luzami i dokładności ?
Jakie macie doświadczenia na tym polu?
Pozdrawiam
Rafał
Jaki jest najlepszy sposób na przekazanie napędu osi która ma 3m skoku?
- śruba moim zdaniem odpada bo przy takiej długości by się wyginała a przy dużych obrotach by były spore drgania
- pasek zębaty lub listwa zębata helikalna wydaje mi się lepszym rozwiązaniem ze wskazaniem na na listwę ze względu na prostotę (odpada naciąg) ale nie wiem jak tu z luzami i dokładności ?
Jakie macie doświadczenia na tym polu?
Pozdrawiam
Rafał
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Przy trochę mniejszym skoku ( ok.2m) stosujemy pasek zębaty, ale urządzenie nie jest (ze swojej natury, a nie z winy paska) ani bardzo szybkie ani super dokładne ( wymagane jest ok. 0,1 mm, ale może jest bardziej dokładne, nie wiem). Rozwiązanie jest b. podobne do tego, ze zdjęć powyżej i sprawdza się.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
raf_79 - przesuw której osi X czy Y ? Jeśli Y to będzie problem z mocowaniem (chyba że pod blatem) , a jeśli X to konstrukcja bramowa (jak moja) to OK ale pod blatem ?
Może napisz / narysuj koncepcję - trudno cokolwiek powiedzieć bez podstawowych info.
Ta moja "szyna" (L~3200) ma regulowany naciąg i pas zębaty z "kordem" stalowym więc mało się rozciąga.
Może napisz / narysuj koncepcję - trudno cokolwiek powiedzieć bez podstawowych info.
Ta moja "szyna" (L~3200) ma regulowany naciąg i pas zębaty z "kordem" stalowym więc mało się rozciąga.