Projekt frezarki cnc
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Projekt frezarki cnc
Witam, w jakim programie najlepiej zaprojektować frezarkę cnc (jej konstrukcję) tak aby móc później wydrukować jej plany?
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Witam, jako że dopiero teraz zauważyłem temat a jestem też na etapie projektowania multi-funkcyjnej obrabiarki CNC "zapodaję" swój sposób:
> pomysły ad-hoc - papier na kolanie
> przenoszę na komputer, i tu uwaga: do proj. wstępnego AutoCAD to przerost formy nad treścią - zatem
> wykorzystuję Paint'a z archaicznego XPeka używając jako tła siatkę rastrową (ala papier mm) - do wydruku można usunąć siatkę
> tak stworzony rys. można przenieść do: eduCAD29; LibreCAD v.2.0; SketchUpPro a nawet BMP to DXF (tu możemy użyć CNC i mamy gotowca)
> to przykład:
raster 5 mm znaczniki (kropki) co 10 mm - powiększ rys. a na screen'e powinno być 1:1
> pomysły ad-hoc - papier na kolanie
> przenoszę na komputer, i tu uwaga: do proj. wstępnego AutoCAD to przerost formy nad treścią - zatem
> wykorzystuję Paint'a z archaicznego XPeka używając jako tła siatkę rastrową (ala papier mm) - do wydruku można usunąć siatkę
> tak stworzony rys. można przenieść do: eduCAD29; LibreCAD v.2.0; SketchUpPro a nawet BMP to DXF (tu możemy użyć CNC i mamy gotowca)
> to przykład:

raster 5 mm znaczniki (kropki) co 10 mm - powiększ rys. a na screen'e powinno być 1:1
Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design